NH-träning

DATUM: 2011-07-31 / TID: 22:15:37


..eller vad man nu ska kalla det. Jag sadlade Avons och tog med honom ut i repgrimma till banan. Körde lite flytta-övningar, framåt, bakåt, följa efter, stanna osv. Sedan hängde jag mig över honom i sadeln, tog honom på baken, under magen, vid skänkelläget, på halsen, huvudet, öronen - you name it! Han var lugn och fin och brusade inte upp. Jag gav han även en massa godis när jag satt upp i sadeln, så han fick vända huvudet mot mig och ta godiset ur min hand. Lite fundersam såg han allt ut, men allt gick lugnt och fint till.

Hämtade sedan en plastpåse som jag strök honom med ÖVERALLT, på huvudet, rumpan, magen, benen - ja överallt! Sedan ställde jag mig vid sidan, och höll upp påsen bakom sadeln och viftade med den i luften hej vilt. Inte en enda reaktion. Avslutade med att jag hängde mig i ena stigbygel och hoppade upp och ner, skakade i sadeln, la upp stigbyglarna på hans rumpa osv.. Ingen reaktion där heller. Han rörde inte en fena, han stod bara och såg väldigt fundersam ut.

Så det blir nog att jobba honom
från marken mycket mer, och de gångerna jag ride kommer jag att använda graman som en säkerhetslina tills jag lärt mig att känna av honom mer samt att han lärt känna mig ordentligt och fattar att jag inte vill honom något ont. Skall även se om jag kan få tid för en veterinärundersökning så snart som möjligt för att säkerhetsställa att allt verkligen är OK med honom (även om en vet.bestikning gjordes 3 veckor innan jag köpte honom).


Gårdagen var en katastrof

DATUM: 2011-07-31 / TID: 10:37:19


Usch.. Känner mig ganska kluven just nu :( Skulle rida lite dressyr med Avons igår och gjorde så också. Som vanligt så blir han superstressad så fort jag sätter mig upp. Det skriker rädsla i ögonen på honom och jag får inte röra mig, nudda honom etc..

Skrittade honom som vanligt i nästan en timma för att få han hyffsat lugn, men igår gick det inte alls bra. Började trava honom efter det långa skrittarbetet och han bara ÖKAR och ÖKAR i traven heeela tiden. Han har ett snabbt grundtempo och det vet jag, men det känns jättejobbigt att försöka sitta med när han ökar så förbannat som han gör. Tar jag då förhållningar på honom så slår han bara med huvudet och försöker dra tyglarna ur handen på mig. Så jag lät han pinna på lite för att få han lugn. I vänstervarvet satte han galopp av sig själv efter ett varv och jag försökte få han att sakta av till trav genom att ta små förhållningar och sätta mig tyngre och längre bak i sadeln.

Då bröt helvetet ut i honom. Så han tog ett studs framåt sen körde han upp huvudet i luften, bet sig fast i bettet och SKENADE som en idiot. Jag har aldrig varit med om något liknande på en hästrygg tidigare. Han stack inte bara utan han verkligen blev blockerad i huvudet och skenade. Den kraften och den farten har jag aldrig tidigare upplevt, det var hemskt. Jag ville  bara slänga mig av, men det gick så fort att jag inte vågade. Jag satt kvar i nästan ett helt varv i okontrollerad galopp i 150 km/h. I ena kurvan tappade jag stigbygeln och åkte fram så jag kunde klamra mig fast om halsen på honom och jag visste att jag var bara tvungen att slänga mig av. Såg hinderstöden närma sig i nästa hörn och jag tänkte: "bara jag inte ramlar in i dem". Vet att jag skreeeeek "JAG DÖÖÖR", jag trodde jag skulle göra det också. Klamrade mig fast tills vi precis hade passerat ställningen med alla hinder, sen trillade jag av mitt på mina hemmagjorda cavalettistöd, som har vassa träkanter. Som tur var hade jag säkerhetsvästen på mig och det är jag evigt tacksam över, annars hade jag antagligen blivit spettad i ryggen.

Jag brukar inte bli rädd och vara ganska tuff och envis över att jag ska upp på ryggen igen. Men igår vågade jag fan inte. Jag skakade och lipade som ett litet barn :( Tog istället och tömkörde honom så han fick springa av sig, men visst var han stressad.

Det konstiga är att han inte gör såhär ute. Enabart på banan är det han blir såhär stressad och rädd. Han flyr liksom i ren panik och man får ingen som helst kontakt med honom. Har ju märkt att han är väldigt bakskygg när man sätter sig upp på honom. Han är rädd för vad jag ska göra på ryggen. I stallet får man ta hur mycket som helst på hans bakdel och sambon får även komma fram och ta honom på baken när jag sitter på, men JAG som ryttare får absolut inte göra det, han blir LIVRÄDD. Antagligen blir han rädd och skenar när jag sätter mig tillbaka tyngre på hans bakdel, han tycker väl att det är obehagligt eller nåt i den stilen. Eller så är det bara att han tycker det är jobbigt med en ryttare på ryggen som ska bestämma hans tempo. Jag vet inte... Men just nu känner jag inte för att rida honom alls. Det enda som funkar är att rida honom med graman, men vem vill egentligen det? Vet inte riktigt hur jag ska gå vidare med honom eller vad jag ska göra. Det som hände igår var det värsta som hänt hittills och det vill jag inte uppleva igen.


Jogging

DATUM: 2011-07-30 / TID: 08:37:56


Igår blev det en liten joggingtur för Avons del. Blev inte så jättelångt, men det räckte gott och väl :) Har iaf upptäckt att hans största skräck här i livet är kossor! ;) Herreguuuud. Den vanligaste vägen jag tar ner mot skogen, som går bakom vårat hus, är omringad av kossor på ena sidan i ca 150 m, med taggtråd dessutom :( Självklart skulle det stå en ensam kossa som kommit ifrån sin flock just precis bakom en buske precis när vi nästan kommit in till skogen.

Avons blev ju alldeles tokig och livrädd för den där ensamma kossan som bara stod där (kan tillägga att det är kvigor-ungdjur, så de är ganska vilda). Han stannade, blåste, spände upp sig, började skaka och till sist kastade hans sig ut i en träskåker och trampade ner ganska djupt. Fick dock upp honom på vägen ganska snart och hoppade av och gick med honom en bit i stället. Kände mig ganska hjälplös nere på backen när han satte upp huvudet i skyn, herregud vad högt hans huvud kan bli ;) Nästan som en giraff..haha.

Hoppade upp igen och red vidare, sen var han lugn och fin igen. Gick jättebra hela vägen och han kändes kanonfin. Travade nästan hela rundan och han var avslappnad och fin och gick i en låg och trevlig form och bara rullade på. Han fick även gå i det tempot han ville (kändes som att sitta på en travhäst igen) men det är bara bra att han får gå på och sträcka ut ordentligt :)

Idag blir det ett dressyrpass om allt går som jag tänkt mig. Får väl se hur det går.


Film

DATUM: 2011-07-28 / TID: 20:05:56


Här kommer filmen från gårdagen. Nästintill oklippt ;) Jag vet att han går bakom lod en hel del, jag provade ju jaktkandaret på honom vilket fungerade väldigt bra, men nästa gång flyttar jag upp tyglarna ett hack. Han släpper ju inte bettet utan mer hänger sig lite på det när han vill pinna på, eftersom jag fortsätter att ha längden på tyglarna så blir det att han hamnar bakom lod istället (han har även tendenser till att göra detta när han är trött). Vi får se om det bli bättre nästa gång helt enkelt :)Oplanerad vila

DATUM: 2011-07-28 / TID: 19:54:36


Avons fick en oplanerad vilodag idag (ist för lördag). Jag är nämligen klantarslet själv och gjorde världens bananvurpa nere vid sjön igår och fick min arm under mig på något konstigt sätt :S Så jag är halvt handikappad idag. Hela axeln är helt lam och musklerna likaså, suck!

Vilan passade iofs ganska bra
idag då jag var uppe kl 07.00 och vaxade hela bilen :o Sen har jag varit i stan en sväng och handlat, så jag är helt slut just nu.

Imorgon kommer hovis och Avons ska få skor! :D Bara fram iofs, hovis tyckte vi skulle börja så eftersom det är där han ömmar. Sen vet vi ju inte riktigt hur han är att sko med tanke på att han antagligen aldrig haft skor. Så det blir en tidig morgon imorgon också. Skall vara i stallet vid 7-tiden. Men så är det att ha häst ;)
Jag hade faktiskt velat att Avons skulle vara barfotahäst, men jag har insett att det inte kommer fungera.

Uteritten får bli imorgon istället,
så vi kan inviga hans nya shoes ;)

Min Fjantons! :love:


Dagens bilder del 2

DATUM: 2011-07-27 / TID: 23:42:54


Ni får stå ut med att bilderna är suddiga. Det var ganska mörkt och jag har ingen bra blixt på kameran.
Dagens bilder del 1

DATUM: 2011-07-27 / TID: 23:28:32


Ni får stå ut med att bilderna är suddiga. Det var ganska mörkt och jag har ingen bra blixt på kameran.Tålamod, tålamod och åter tålamod

DATUM: 2011-07-27 / TID: 23:14:44


Ja, det var precis vad jag fick ha idag! Avons var hur jäkla nervös och taggad som helst =/ Jag fick inte röra mina ben överhuvudtaget utan att han studsade, försökte sticka och till slut gick han upp på bakbenen och hoppade iväg. Jag satt kvar som tur var men efter 1 timmas skritt så tappade jag tålamodet.

Satt av och hämtade longerlinan och longerade han lite i trav, sen satte jag mig upp och sambon fick longera mig - ingen bättring. Sambon försökte övertala mig att lägga ner för idag då han tyckte det började bli farligt. Men envis som jag var så stannade jag honom och gned med skänklarna, viftade med händerna, strök honom långt ner på halsen, sidan, skänkelläget och baken tills han helt enkelt fick acceptera att det inte är farligt. Sen släppte allt och han var hur trevlig som helst. Efter 1 ½ timma kunde jag sätta igång med travarbetet och sedan hoppa litegrann :) Resten av passet skötte han sig kanon! Förutom när jag var lite väl tydlig med skänkeln i vissa lägen, då studsade han och hoppade som en tok >.<

Tror jag ska börja varje pass med att just göra som idag - stryka, knåda, klämma! hihi ;)

Kommer lite bilder i nästkommande inlägg. Film kommer eventuellt imorgon. Varken orkar eller hinner fixa med den nu.


Film

DATUM: 2011-07-26 / TID: 22:26:38


Här kommer den utlovade filmen från gårdagen. Har försökt få med de lugna bitarna ur passet. Ha dock överseende med att detta är första gången vi "hoppar" och Avons kan tagga till sig ordentligt, därav måste jag hålla in honom kort, dessutom får jag inte röra mig häftigt på ryggen, så hela jag blir liksom stilla i benen men flaxig i armarna istället :P Men vi jobbar på sakta men säkert ;)

Haha, ni kommer se
hur fjantig bara Avons kan vara.. 40 cm är jätteläskigt i vissa situationer, fast han hoppar 3 dubbla utan problem egentligen, men Avons är ju Avons också, sötnöten ;) I slutet får ni se vad som kan hända om man råkar försöka sätta sig lite för tungt tillbaka för att få stopp på honom, känslig grabb! :PGlömde tillägga att jag misstänker att han väljer högergalopp för att jag ofta sitter snett till höger när jag rider, störande!


Veckans upplägg v. 30

DATUM: 2011-07-26 / TID: 22:03:17


Måndag: Markarbete/ lättare hoppning
Tisdag: Vila
Onsdag: Hoppning forts..
Torsdag: Uteritt
Fredag: Dressyr
Lördag: Vila
Söndag: Uteritt


Vila

DATUM: 2011-07-26 / TID: 21:59:35


Idag fick Avons vila. Hade tänkt fortsätta med hopparbetet även idag med lite fler hinder, men jag tyckte han kunde få vila lite istället, det är han värd ;)

Det får nog bli
fortsättning på hoppningen imorgon, sen hoppas jag att hovslagaren kan komma ut i slutet av veckan och sko honom så vi kan rida ut lite mer! :)


Dagens inköp

DATUM: 2011-07-25 / TID: 23:20:36


Blev ett nytt träns (igen) till Avons. Tror han kommer bli jättefin i detta till dressyren. Eller vad tror ni? ;)

Jag är ju lite av den "klassiska" nörden när det gäller dressyr och har mycket svart och vitt bland min utrustning. Det är först på senare tid jag har släppt lite på gränserna och börjat bomba med färg istället, blir lite roligare då. Men tränset var jag bara tvungen att ha ;)Hoppning

DATUM: 2011-07-25 / TID: 22:59:13


Idag blev det äntligen av! :) Och om man kan kalla det hoppning går väl alltid att diskutera ;) Handlade väl snarare om markbom, 30 cm och 40 cm hinder. Men jag valde att avsluta vid 40 cm då Avons var så enormt taggad och drog iväg efter hindret, så det tog mig 1½ varv på banan att få stopp på han! Huga! :P Dessutom vek han av och satte fart i korsgalopp eller förvänd galopp (oftast).

Jag red bara på ett hinder och red mot det i trav, varje gång. Dels för att han inte skulle rusa mot det och dels för att han skulle fokusera lite bättre. Jag är helt klart nöjd, även om jag vet att han hoppar minst 120 cm under ryttare (gjorde det på provridningen) så känns det bättre för mig att börja helt från början, särskilt när vi inte känner varandra helt ännu och han har tendenser till att rusa iväg som ett ånglok och det finns absolut ingen stoppknapp på grabben ;)

Är jättenöjd faktiskt! Ännu ett steg i rätt riktning och det känns väldigt roligt. Nästa gång ska jag testa kimblewick/jaktkandar på honom. Är verkligen emot att betsla upp, men hellre ta snällt i ett skarpare bett än att behöva slita och dra i ett vanligt bett. Iaf tills vidare så kanske han lugnar ner sig. Han är ju trots allt riden på ett hemskt pessoabett innan, så det är väl inte konstigt att han är stenhård i munnen i vissa situationer. Målet är ju såklart att rida på ett helt vanligt tränsbett som jag gör i dressyren.

Imorgon kommer det ev en liten film från dagen.


Lastträning

DATUM: 2011-07-24 / TID: 21:21:25


Hade sett fram emot att småhoppa med Avons idag, men har man ingen gruspaddock och inte orkar åka iväg till ridhuset så får man hitta på något annat när banan är blöt och lerig :P

Så jag bestämde mig för lite mental träning, nämligen lastträning. Märkte när jag var och hämtade hem honom att han var lite småbervös över att kliva på. Absolut inte att han kastade sig eller gjorde något stort utav det, utan mer att han småfnyste lite och blev spänd i blicken.

Likadant var det när
vi började idag. Lite smånervös, men han fick tid att undersöka och nosa ordentligt på transporten sen gick han in med en gång. Körde så några gånger tills han stod inne i transporten lugn och sansad utan att backa ut ganska omgående. Är jättenöjd över honom! :) Han är verkligen inte svår att övertala, det är bara det att han är en liten fjant i vissa situationer ;)

Btw.. Så kommer det inte film från gårdagen som jag lovade. Fick se att det bara var filmat några minuter i slutet då han envisades om att gå bakom lod och var trött, så jag bestämde mig för att inte hänga ut oss idag. Annars har jag inget emot att visa när det går dåligt, men det blir säkerligen film i veckan ändå :) Har iaf planerat in minst ett hopp - och dressyrpass.


Bilder

DATUM: 2011-07-23 / TID: 23:32:32


Några få bilder från dagen, t.o.m kameran hade vaknat på fel sida idag ;) Hihi..Bättre lycka nästa gång

DATUM: 2011-07-23 / TID: 23:09:11


Laddad, taggad och överspänd. Det var en bra beskrivning på Avons idag vid dressyrarbetet. Han var inte lika stressad i början nu, vilket var väldigt skönt. Men så var det alla dessa miljarder flugor som surrade runt hans huvud, vilket gjorde att han slog konstant med det från början till slut.

Försökte korta tyglarna
, länga tyglarna, ha stadig hand, driva på.. - ja allt! Men Avons hade nog vaknat på helt fel sida idag ;) Jag blev så less när han gick och slog med huvudet och drog i tyglarna så jag åkte som en vante i sadeln. Jag fick nog när han var 1 cm från att skalla mig i ansiktet så sambon fick gå och hämta gramanen. Vill ju inte använda den, men jag vägrar bli knockad..

Satte på gramanen och allt flöt på, tills Avons förstod att han inte längre kunde kasta med huvudet då bestämde han sig för att knäcka av istället och gå bakom min hand. Suck! >.< Förstår inte varför han blir såndär, det är verkligen skiiiitjobbigt! Jag vet ju att det är jag som gör något fel, men jag försöker komma på vad det är. Jag måste antagligen träna mer på min hand, att den ska bli mer stadig och följsam. Han är ju väldigt känslig för det där med kontakten till hans mun, det får absolut inte vara för löst och "okontakt" men det får heller inte bli "för mycket kontakt" heller.. Jaja, det är bara att kämpa på och hoppas att alla bitar faller på plats så småningom. Han gjorde ju inte såhär när killen red fram honom vid provridningen (men han var sjukt rutinerad), så jag vet ju att felet ligger hos mig. Men såklart man blir frustrerad! :P

Film kommer imorgon, när jag är i närheten av den bärbara datorn. I nästa inlägg kommer några bilder.


Ändrade planer

DATUM: 2011-07-22 / TID: 23:00:44


Blev en ganska lång uteritt idag istället för dressyr :) Det var så blött på banan så jag ville inte rida där.

Avons skötte sig kanon hela vägen! :D Lugn och sansad. Vi blev dock sönderbitna av alla äckliga satans flugfän :( När vi kom tillbaka såg det ut som om Avons hade nässelfeber på hela halsen och i ansiktet av alla bett, stackarn! Så jag satt mest och slog ihjäl blinningar hela vägen idag, gjorde jag inte det så försökte vi springa ifrån dem. Så det blev en hel del trav och galopp och Avons verkade faktiskt bli lite trött! Första gången jag lyckats trötta ut honom tror jag :P

Ska försöka göra ett nytt försök till dressyr imorgon!


Vila

DATUM: 2011-07-21 / TID: 21:48:07


Idag fick Avons vila, som planerat. Han har fått gå i en ny hage idag med en massa nytt saftigt gräs, så han trivdes som fisken i vattnet ;)

Imorgon tänkte jag försöka ge mig på lite dressyr, beroende på väder. Jag rider som sagt inte på banan om det regnar eller är halt. Han lär ju vara överladdad imorgon också, med tanke på vilodagen idag :P Bilder och/eller film kommer eventuellt imorgon.Du fattas mig

DATUM: 2011-07-21 / TID: 21:43:39


GUD VAD JAG SAKNAR HONOM! :( :love:Kan verkligen inte fatta att han är borta. Att jag aldrig mer kommer att få se han och känna hans mjuka mule igen! Det är hemskt, det är sjukt! Jag vill ha honom tillbaka! :(


Dagens fråga

DATUM: 2011-07-20 / TID: 20:12:43


Använder ni flugmedel till era hästar? Vad för flugmedel isåfall?

Jag själv har alltid varit lite skeptisk till flugmedel. Har aldrig haft något som fungerat något vidare. Sen är det ju självklart från individ till individ hos hästarna också, hur de undsöndrar dofter osv. När jag var yngre blandade jag ihop eget flugmedel, någon slags häxblandning med olivolja och vitlök. Hur det fungerade kommer jag inte riktigt ihåg.

Har nog provat
de flesta flugmedlen, utan något vidare resultat. Alla flugor dras ju speciellt till Avons eftersom han är mörk. Sen att han är helklippt både i ansikte och kropp för någon månad sedan gör ju knappast saken bättre. Han har fullt utav stora bulor och sår efter alla bett han fått och på dagarna vill han inte ens gå ut från stallet. Stackarn!

De här medlen är de jag fått mest resultat utav:
Absorbine Ultra Shield. Fungerar för stunden, men att det skulle hålla upp till 14 dagar är enligt mig bullshit!
Ligger mellan 279-299 kr/flaska. Bäst i test år efter år.


Effol Bromsblockare. Fungerar helt ok tycker jag.
Luktar ganska starkt och med mycket doft av tjära. Fungerar väl mest för stunden.
Sprayade detta i mängder på Avons hals innan uteritten, och insekterna valde faktiskt att sätta sig på andra ställen än just där. Detta är nog det som fungerat bäst för oss hittills.
Kostar runt 250 kr/flaska.


Första uteritten

DATUM: 2011-07-20 / TID: 19:46:48


Ja, då var första uteritten avklarad. Är så sjukt nöjd över Avons :) Har dratt mig lite för den där första uteritten, med tanke på hur han kan fjanta runt sig både på banan och i hagen, så jag måste nog erkänna att jag var lite smått nervös över hur det skulle sluta ;)

Han skötte sig hur fint som helst. Lite spänd till en början (som han alltid är) och jag fick ju inte röra mig för mycket på ryggen. Men jag ignorerade honom direkt när jag satte mig upp. Jag har ju lärt mig lite hur han fungerar nu, iaf när han är sån där till början. Så jag rörde mig extremt mycket, tog han på halsen, på rumpan och lite överallt och såklart springer han iväg i småpanik två steg, men det räckte att jag satt tillbaka så lugnade han ner sig, så jag lät han hålla på så tills han accepterade vad jag gjorde på ryggen. Gick sjukt bra! :D Det är ju inte direkt att han sticker iväg i full galopp så jag har ju egentligen inget att vara "rädd" för om han blir lite uppstressad.

Red en ganska bra runda, med både trav och galopp. Hade förväntat mig att han skulle vara hur tittig och skuttig som helst, men han rörde inte en fena! Känns riktigt roligt att han är såpass lugn vid uteritter, det är ju ute i skogen man vill vara mest. Eller så var det bara så att han hade en bra dag idag! hihi.. Nästa gång kanske det blir rodeo, vem vet? Det återstår att se ;)

Blinningarna var på sitt allra
värsta humör idag också. Jag överdriver nog inte om jag säger att vi hade runt 150 st runt oss hela vägen. Slog självklart ihjäl dem jag kom åt, men de flesta satte sig i ansiktet på honom och bet honom så mycket att det rann blod i hela hans ansiktet :( Hela tränset var blodigt! Fy fan vad hemskt! Nästa gång är det jag som klär in honom i en rejäl flughuva! Hatar alla insekter som förstör uteritterna så här års.


Film från löshoppningen

DATUM: 2011-07-19 / TID: 20:39:01


Kvalitén suger som vanligt. Måste skaffa mig ett riktigt filmredigeringsprogram. Allt annat är väl bättre än Movie Maker ;) Vad använder ni?Löshoppning

DATUM: 2011-07-19 / TID: 18:44:33


Idag fick Avons löshoppa lite. Dålig dag att välja egentligen då banan var våt och väldigt hal :( Så det fick bara bli några skutt sen la jag ner. Vill inte att han ska hålla på att slira runt och att det händer något.

Han är så söt min lilla Fjantons.
Jag satte upp 3 galoppbommar och en oxer och första gången han skulle hoppa oxern så förstod han inte att det var dubbla hinder så han satte ner bakbenen mitt emellan hinderna och fick med sig hela sista hindret. Haha ;) Får löshoppa han snart igen då han inte alls fick hoppa mycket idag. Han är dessutom som ett litet barn och blir så himla stolt när han klarat sig över alla hinder att han måste springa och visa upp sig :P

I nästa inlägg kommer en liten filmsnutt från dagen.


Veckans upplägg V.29

DATUM: 2011-07-19 / TID: 15:45:25


Såhär tänkte jag att veckans träning för Avons kommer att se ut:

Måndag: Vila
Tisdag: Löshoppning
Onsdag: Uteritt/promenad
Torsdag: Vila
Fredag: Dressyr/markarbete
Lördag: Ev. Hoppning
Söndag: Uteritt/promenad

Säkert något som kommer ändras, men nu har jag iaf ett litet upplägg jag kan gå efter :)Ny filmkamera

DATUM: 2011-07-18 / TID: 23:59:19


Avons fick vila även idag. Har inte ens hunnit med att vara i stallet idag, skäms på mig! :(

Blev så himla trött på min gamla filmkamera igår, så direkt när jag vaknade imorse åkte jag iväg till Borås och köpte mig en ny :D Kommer väl säkert inte göra så himla mycket på kvalitén tack vare kära Windows Movie Maker som är totalt skit och förstör hela kvalitén. Men men, nu har jag iaf en ny filmkamera och nästa gång blir det ett filmredigeringsprogram! :)

Efter det drog vi vidare till
Alingsås och hälsade på Kalles kära farmor, världens snällaste människa! Sen vidare till Vårgårda till Kalles föräldrar där vi blev sittande fram till nu! Säger bara en sak; Killar och öl toppat med lite sprit kan bli väääldigt långdraget ;)

Nu är det iaf jag som kryper ner i sängen. Imorgon väntar stallet, tror det får bli en uteritt/promenad med fjanten. Ska verkligen se till att få hoppat han någon dag, men det får bli när han taggat ner en smula ;)


Filmen

DATUM: 2011-07-17 / TID: 22:18:20


Läs tidigare inlägg. Tränar en del på minska/öka tempot :)Det är inte lätt när det är svårt

DATUM: 2011-07-17 / TID: 22:04:06


Har varit lite dålig på att uppdatera nu under helgen. Jag har målat hela garaget och pysslat en massa på gården, så jag har varit inne sent om kvällarna :)

I fredags blev det iaf ridning. Som jag skrev i tidigare inlägg så hade jag lite övningar jag gärna ville prova på med Avons, men det gick inget vidare. Han var laddad till MAX och superkänslig och ville springa iväg i världens fart. Så det fick bli 1 timmas skritt med massa lösgörande arbete tills han slappnade av, då bestämde jag mig för att lägga av för dagen. Men jag var supernöjd ändå ;)

Igår blev det ridning igen och
denna gången satte jag på honom gramanen, mer tänkt som en "livlina" för mig, låter värre än vad det är, men låt mig förklara.. Avons är som sagt superduperkänslig, särskilt till en början. Det är knappt så att jag får sätta mig upp för råkar jag snudda honom med foten så får han spader. Sen är han lite på sin "vakt" de första 15-20 minuterna. Under denna tiden så kan han gå helt avlappnat men så fort jag råkar röra till mig lite "hastigt" så kutar han iväg två steg, detta leder ju till att jag i ren reflektion tar tag snabbt i tyglarna för att stanna honom, i samband med att jag gör detta bli han ju livrädd för mina hastiga rörelser. Haha, herregud va svårt det är att förklara. Som sagt, det låter nog värre än vad det är. Därav provade jag gramanen på honom för att slippa att han sätter upp huvudet och kutar iväg och på så vis kan jag direkt slappna av och känna mig mer "trygg".

Kändes riktigt bra bitvis,
men mot slutet i galopp blev han lite trött och ville gå lite bakom hand. Allt handlar om att JAG måste lära mig att rida honom. Det är ju egentligen inte han det är fel på, utan det gäller för mig att lära känna honom, läsa av honom och kunna inverka på ett korrekt sätt. Han är väldigt olik Jippan vad gäller allt i ridningen. Jippan var inte alls känslig och han fick man sitta och "putta" på ganska ofta, medan Avons gärna pinnar på framåt bara man ens tänker tanken.

Har iaf kommit fram till
att får man denna hästen på sin sida så är han helt jäkla underbar. Känslan är obeskrivlig när man får till "det där" med honom och jag tror att han är en oslipad diamant :D

Idag fick Fjantons vila
;) Han gick lite hårdare igår så jag tyckte han var värd det.

I nästa inlägg kommer en film från gårdagen.


Pyssel och massage

DATUM: 2011-07-14 / TID: 21:29:47


Idag blev det lite pyssel och massage med Mr. Fjanthäst ;) Regnet öser ner så det blev mysstund i stallet istället. Smorde in hans karleder och tvättade ordentligt (som jag iofs gör varje dag). Hans mugg har blivit så himla mycket bättre och är snart helt borta. Dock har han en stor förhårdnad, antagligen efter muggen, på höger bak och jag tvivlar på att det någonsin kommer försvinna. Han har ju inte ont utav det utan mer ett skönhetsfel.

Masserade igenom honom ordentligt från topp till tå och det verkade som om han njöt riktigt mycket. Jag trodde att han skulle vara hård och spänd i varenda muskel (om man tänker på hur han blivit riden och hur han är öht i ridningen) men icke då! Han var hur mjuk och fin som helst, riktigt kul! :D

Får se vad vi hittar på imorgon och hur vädret är. Vill inte löshoppa en oskodd häst på en blöt ridbana :S Men jag har en massa idéer och övningar i ridningen som jag gärna vill testa, så kanske att det blir lite ridning. Vi får se :)


Dagens Bilder Del 3

DATUM: 2011-07-13 / TID: 20:47:51


Min häst ÄR verkligen en liten tupp ;)


Blev hela 823 bilder idag. Har inte ens orkat gå igenom hälften :P


Dagens Bilder Del 2

DATUM: 2011-07-13 / TID: 20:41:07


Dagens bilder Del 1

DATUM: 2011-07-13 / TID: 20:25:59
Det gäller att inte ge upp!

DATUM: 2011-07-13 / TID: 19:55:34


Ja, lättare sagt än gjort kanske ;) Min kära lilla häst är minsann inte lätt att tygla må jag lova. Idag red vi lite på ridbanan, med benskydd på (de där livsfarliga grejerna som sitter på hans bakben). Vet inte om det var det som gjorde honom extra känslig, men så fort jag satte mig upp så satte han igång att börja steppa, snurra och var allmänt på tårna. Man fick absolut inte röra benen, för snuddade dem vid hans kropp så for han iväg framåt. Men efter 45 minuters skritt så började han slappna av lite och jag fick nu lägga om skänklarna lite. Han är verkligen ingen häst man kan sitta och nöta på i sidorna, här får man använda sig utav röst och enbart sits annars flyger han iväg.

Sen att han är pigg och framåt på det gör ju knappast saken lättare. Så det blevn ästan enbart skritt, med ytterst lite trav i slutet när han började slappna av. Ingen som helst idé att försöka ge sig på galoppen när han var som han var idag. Det hade antaglige bara slutat i ren katastrof med en häst som hade gett järnet rakt fram.

Red en massa serpentiner
och öka/minska volten i höger varv där det tar lite extra lång tid innan han böjer igenom och slappnar av. Efter ridturen stretchade jag igenom honom grundligt vilket är superviktigt när han är så "oliksidig".

Har inte bestämt riktigt vad jag ska hitta på imorgon, antingen tömkörning, ridning eller vila. Ska se till att löshoppa honom någon dag nu snart. Har gjort det en gång tidigare :)

I nästa inlägg kommer en bildbomb
(igen). Funderar på att skaffa BDB så det slipper bli så katastrofalt mycket bilder i bloggen ;)


Långpromenad

DATUM: 2011-07-12 / TID: 22:06:29


Var ju som sagt ute på en långpromenad nu ikväll. Avons stressade upp sig till tusen till en början, och något så ofarligt som en liten brevlåda var i Avons ögon ett stort monster som skulle käka upp honom ;) Haha, fjanthäst på högsta nivå.

Han får faktiskt ett stort beröm för att han är såpass lätt att övertala ändå och inte rusar iväg och hoppar på matte så fort det dyker upp något otäckt :D Men allt är som sagt nytt för honom så får han bara vänja sig vid miljön så tror jag att det går bra. Men tills dess förblir det promenader vid hand sålänge, tills vi båda känner oss mer säkra.

Hemma får man åka med en stor åkgräsklippare precis intill honom och han kommer nyfiket fram och undersöker den, så jag tror inte att han är så värst tittig, det är nog mest att allt är nytt för honom nu.

Var ute i ca 45 minuter, mestadels grusväg, men även lite skogsvägar och stigar så han fick gå i lite terräng och lyfta på tassarna :) Märkte att han ömmade lite om fossingarna på vissa ställen på grusvägarna. Han är ju oskodd och har antagligen aldrig haft skor, så jag tänkte att han kanske skulle förbli en barfotahäst.. Men vi får väl se hur det blir med den saken ;) Han får ju inte ömma när vi ska rida ut och inte tala om de isiga vägarna till vintern :S Men tills vidare får han gå barfota, iaf ett tag över sommaren.

Nu är jag helt slut och ska slänga mig i duschen och sen landa i sängen. Imorgon blir det nog lite ridning :)

Fjanthästen idag


Tupp >.<
Gårdagen

DATUM: 2011-07-12 / TID: 18:56:47


Hann aldrig med någon uppdatering igår, har fullt upp på semester med att pyssla i stallet, hagar, ridbanan och med alla djuren såklart ;)

Blev iaf lite träning från marken igår med Avons. La ut en pressenning som han skulle gå över, några upphöjda bommar och så lärde jag han att pisken inte alls är så farlig som han tror. Första gången jag hade långpisken i handen så skrek och flög han iväg, men igår fick jag stå och lägga pisken på honom efter lite övertalande ;) Det går framåt! :D

Efter det longerade jag honom lite i båda varven, särskilt höger där han är stel som en pinne. Så det fick bli lite galoppfattningar sen fick han komma in och äta sin goda kvällsmat :)

Nu ska vi snart ut på långpromenad i skogen! Om alla blinningar och bromsar kan hålla sig borta. Avons är en häst som får totalpanik av alla insekter och han vägrar t.o.m gå ut ur stallet vissa dagar (han går in och ut som han vill) pga alla insekter :( Har fått bädda in honom med flugtäcken, flughuva och flugspray om han ens ska kunna gå utanför dörren ;)

Kort från igår.


Filmen

DATUM: 2011-07-11 / TID: 18:16:09


Här kommer dressyrfilmen från i lördags. Har fått han ganska lugn här tycker jag, emot vad han var i början av passet. Men det är ju också andra gången jag rider honom så jag kan väl inte begära för mycket ;) Själv är jag riktigt ringrostig efter 4 månaders uppehåll från ridningen också.

Ja.. resten av hans brister har jag ju skrivit om tidigare, och det lär väl synas också :P
(ursäkta dålig kvalité och lite hackig film, blev något konstigt i överföringen som jag inte orkar rätta till)Bildbomb

DATUM: 2011-07-10 / TID: 19:07:13
Longering

DATUM: 2011-07-10 / TID: 18:45:41


Idag blev det lite longering med fokus på galoppfattningar. Som ni kanske förstår så håller jag på med honom mycket hemma, inhängnat, då vi inte känner varandra riktigt än och jag vet hans brister. Tills vidare går vi promenader i skogen, men ska försöka rida ut någon dag nu de kommande veckorna. Det är så tråkigt att bara harva runt på banan, både för mig och honom! Men jag måste tänka lite på säkerheten också ;)

I vilket fall som helst så blev det longering och idag satte jag halsförlängare på honom då jag tycker det ger en bättre verkan på hela longeringsarbetet. Han skötte sig kanon idag, fast det var miljarden med flugfän som höll på att äta upp både honom och mig! :( Körde massa galoppfattningar vilket han gjorde suveränt :D Man ser från marken att han har svårare att balansera upp sig och orka hålla galoppen i högervarvet, så nu blir det en massa gymnastiserande övningar så han kan stärkas upp ordentligt från grunden.

I nästa inlägg kommer en BILDBOMB ;)


Jag borde skaffa mig en hockeyutrustning...

DATUM: 2011-07-10 / TID: 18:17:41


...eller iaf en säkerhetsväst, vilket är det första jag åker och köper imorgon bitti ;) Red lite dressyr sent igårkväll, därav hann jag aldrig med en uppdatering.

Avons var väldigt på tårna igår och det är riktig power i den där grabben ;) Red fram honom länge och ordentligt, han är ju väldigt känslig i ridningen och det är svårt att hitta en balans, men alla bitar kommer säkert att falla på plats allt eftersom. Han är stel som en pinne i högervarvet, och han blir lite stressad när jag ställer lite krav som han inte klarar av. I vilket fall som helst så försöker jag rida honom i en lång och låg form, då jag tror att han blivit riden mycket i hög form och inte genom hela kroppen ordentligt, det är så det känns iaf. Så igår var fokus på att länga honom och han fick kliva på i ett friskt tempo tills han var avslappnad i den låga formen. Gick riktigt bra och kändes likaså. Dock tycker han inte om när man släpper stödet till hans mun, han drar (pullar) och slår med huvudet om man inte har en stadig hand, men tar man lite för mycket i honom blir han också väldigt känslig och irriterad, så jag försöker hitta en balans där han trivs.

Bitvis kändes det riktigt bra,
när jag väl hittade den där balansen och han flöt på, men mestadels gick han och kastade med huvudet och drog och var lite småirriterad över att jag inte gav honom en tillräckligt stadig hand. Körde en massa tempoväxlingar och övergångar då grabben har väldigt svårt att förstå vad "sakta av" betyder ;) Här är det full fart framåt som gäller. Tog en hel del galoppfattningar i vänster varv där han är som stadigast och mest välbalanserad. Han har en tendens till att rusa fram i galopp, det ska gå fort :P I högervarvet vill han gärna ställa lite utåt innan han slappnar av och hittar sin egen balans, så där blev det mest skritt och trav, men såklart kunde jag inte låta bli att prova en galoppfattning, vilket jag aldrig skulle ha gjort. Precis inna fattningen så blev han lite tjaffsig i munnen och jag min dumming släpper efter på tyglarna precis i fattningen och driver på honom ganska mycket in i själva galoppen, han blev skitstressad och kastade sig in i galopp och fortsatte i full fart framåt, jag flög ju självklart av som en vante och landade på rygg, kanade någon meter och slog i bakhuvudet ganska rejält. Tror även att jag blev knockad utav honom precis innan jag flög av för jag hade rejält ont i näsan >.<

Jag satte mig genast upp igen,
yr som en höna var jag, men han får aldrig lära sig att han kan kasta av mig och sedan rider jag inte mer. Glöm det grabben! ;) Det roliga är att jag har film på hela händelsen, tyvärr inte på den här datorn, men ska fixa den imorgon om jag har möjlighet. Så en säkerhetsväst kan nog sitta fint om jag ska tämja det vilddjuret ;)


Bloggen

DATUM: 2011-07-08 / TID: 22:37:26


Vill bara säga att bloggen just nu ser hemskt tråkig ut. Jag kommer jobba på en bättre design när jag fått ihop mer bilder på mig och Avons, men tills vidare får ni stå ut ;) Vi är inte helt igång ännu, men nu har jag semester och kommer ägna mycket tid tillsammans med honom. Så förhoppningsvis kommer det ut massa bilder och filmer inom kort!

Imorgon blir det nog en promenad till skogen och sedan lite dressyrträning hemma på banan. Som jag skrev i presentationen så är vi under "lära-känna" fasen just nu, så jag tar det lugnt med honom :) Uppdatering kommer imorgon!


Presentation

DATUM: 2011-07-07 / TID: 21:22:14


Jennie Larsson heter jag och är född 1987. Jag bor tillsammans med min sambo i en liten ort som heter Herrljunga i Västra götaland.

Jag jobbar sedan 2010 på Granngården
i Vara på 60%. Min lediga tid spenderas främst tillsammans med mina djur, familj och vänner. För tillfället har jag två hästar, två hundar, två katter och en vattensköldpadda.

Den 7/6-11 gick min allra bästa
vän bort efter många månaders kämpande, min älskade varmblodstravare "Yipzy Beer". Den absolut svåraste tiden i mitt liv. Saknaden är enormt stor och han lämnade ett stort tomrum i mitt hjärta. Ni kan läsa om hela våran historia på min gamla blogg: http://jeila.blogg.se.

Den 23/6-11 hämtade jag hem Avons,
min nuvarande häst, som är ett lettiskt halvblod född 2004. Jag hittade han på en annons och fastnade direkt för honom och bestämde mig för att åka och provrida. Han stod i ett försäljningsstall några mil hemifrån mig, dit han hade blivit importerad från Lettland. Han hade däremellan blivit såld till en tjej som inte klarade av honom, då han är en mycket speciell och känslig häst. Så han var nu tillbaka till försäljningsstallet igen. Tjejen jag pratade med när jag ringde på honom sa att det inte var någon idé att jag kom dit och provred honom om jag inte var en rutinerad ryttare då han lever loppan genom att skena, bocka och sparka bakut. Jag åkte såklart och provred honom och allt gick galant så två dagar senare hämtade jag hem honom.

Ni som känner mig vet också att jag gillar utmaningar och jag älskar att få kämpa och utvecklas tillsammans med hästen. Det är helt underbart, när det väl lyckas!

Tyvärr har han blivit illa behandlad och hade stora sår i mungiporna då han var riden med ett pinnsmalt pessoabett :( Sen hade han en massa mugg som inte var skött så han hade svullna irriterade sår. Han är dock så gott som utläkt nu, men det är fortfarande ärr efter muggen.

Har inte ridit han så jättemycket då jag mest jobbat honom från marken. Han är världens snällaste och trevligaste häst, hur mysig och go som helst och vill vara med i allting, men han har svårt att lita på människor, så vi jobbar mycket med förtroende och tillit.

Har även starka misstankar om att han blivit slagen, eftersom han är livrädd för spön och när man lägger handen bakom sadeln vid flanken då hoppar han högt. Det är även väldigt mycket unghäst kvar i honom, det märks på alla sätt och vis ;) Just nu försöker jag lära honom att bakskydden bak inte alls kommer att äta upp honom :P Lättare sagt än gjort!

Han är aldrig tävlad med resultat, men har varit ute på någon mindre clear round vad jag fattat det som. Har inte uppfattat riktigt hur långt han kommit i sin utbildning då jag inte ridit han så mycket ännu. Time will tell. Kort och gott, en mycket trevlig men känslig häst som behöver mycket tid, sen tror jag att han kan blir riktigt duktig. Han har bra kapacitet i både hoppning och dressyr. En allroundhäst som passar mig perfekt med andra ord ;)

En smickrande bild på oss.
RSS 2.0