Några bilder...

DATUM: 2011-08-31 / TID: 21:27:17


...på en trött Avons idag ;)









Klinikbesöket - Nu behöver jag er hjälp

DATUM: 2011-08-31 / TID: 19:24:36


Var inne på tandkoll med Avons idag. Tog mig 30 minuter att få in han i transporten idag :O Fattar inte varför han bara vägrade och stressen i mig kom krypande. Till slut var vi tvungna att ta hjälp av linor och då gick han in, men han var rejält nervös :( Inte bra! Lyckades dock bara komma 2 minuter sent.

Han hade lite vassa tänder i överkäken som raspades, men det största problemet var att hans första kindtänder på båda sidorna (P2:orna, se bild) var så nedslitna att de bara var en halv tand kvar. Fick även känna hur slitna dem var och det kändes som en len och slipad porslinstand. Detta är såklart ett problem då han är såpass ung. När han är 14 år kommer det inte finnas några tänder kvar, utan bara tandkött :( Detta är pga att han går med huvudet högt och skjuter upp bettet och biter på det. Veterinären sa att han säkert hållt på såhär i flera år. Nu måste jag se till att detta inte sker, eftersom hans tänder fortfarande växer så finns det en chans att de kan växa ut och bli helt återställda igen. Det är superviktigt att jag rider honom på tygeln med eftergift i nacken så att bettet ligger i rätt position, och helst tryckt ner mot lanerna.



Vi diskuterade vidare om bett och hon trodde
det var bäst att rida på antingen; rakt bett, bett med hävstång (så att bettet trycks ner), stång och sen bett med fasta ringar. Men det borde väl vara rimligt att rida honom på gummibett/gummiklätt bett om man nu vill rida på delat bett? Bara en tanke som slog mig..

Hon pratade även om att det fanns något som heter "bettlyftare" när man vill ha höjt bettet upp mot lanerna. Hon ville jag skulle undersöka om det fanns någon motsats till detta, alltså som trycker ner bettet. För övrigt såg han fin ut, inga sår osv. Dela gärna med er av era erfarenheter! :D


Säljes

DATUM: 2011-08-30 / TID: 21:02:23


Aachenträns i mjukt oljat läder. Fodrad 4 cm bred nosgrimma med pullbackknäppning. Sidostycken med tygelhakar. Smalt pannband med små vita stenar. Komplett med vävribbtygel.

Använt
2 ggr. Nypris: 499:- Mitt pris: 400:- inkl. frakt.


Saknar

DATUM: 2011-08-30 / TID: 18:53:55




Täckesprovning

DATUM: 2011-08-30 / TID: 14:25:41


Avons har fått vila även idag. Jag vill som sagt inte rida honom förrän tänderna är kollade plus att det spöregnar ändå, så motivationen är inte på topp ;)

Gick igenom alla Jippans gamla täcken. Allt från ulltäcken, fleecetäcken, fodrade regntäcken, ofodrade regntäcken, vintertäcken, ländtäcken osv osv. Provade alla på Avons och till min stora förvåning passade dem alla :D Är väl lite "slim fit" på en del utav dem, men absolut inte för små ialla fall. Avons drar väl egentligen 145 cm och nästan alla mina täcken är 135 cm, men det känns skönt att slippa köpa helt nya täcken i alla dess former.

Ett täcke jag absolut tror att Avons skulle passa i, som jag funderar skarpt på att köpa är dett fleecetäcket från Hööks. Tycker det är grymt snyggt! Synd bara att det inte finns i fler färger.





Bildlänk

DATUM: 2011-08-30 / TID: 13:12:54


Har fixat en ny bildlänk nu, så det vore jättegulligt om alla ni som bildlänkar till min blogg lägger in den här istället.

<a href="http://nobleride.blogg.se" target="_blank"><img src="https://cdn1.cdnme.se/cdn/7-1/2808776/images/2011/bildlnk5_163988762.jpg" border="0"></a>

Är någon intresserade av bildlänksbyte är det bara att lämna en kommentar samt eran länk.




Tandkoll bokad

DATUM: 2011-08-29 / TID: 19:58:14


Nu har jag bokat tid på Bjertorps kliniken för tandkoll av Avons. Tyckte det var lika bra att få han kollad på klinik, dessutom har jag bara 8 km bilfärd dit ungefär :) Så på onsdag kl 15.00 blev det. Ska bli så skönt att få hans gaddar kollade :thumbup:



Reportage

DATUM: 2011-08-29 / TID: 19:12:03


Tänkte dela med mig om ett kort reportage om fång som gick på TV4 nyheterna Skaraborg imorse.

För övrigt är det Trine Madsen som är med i inslaget (veterinären), som var min veterinär under hela Jippans tragiska resa :(


Bilder

DATUM: 2011-08-28 / TID: 21:01:36


Bilderna från dagen.































Nu ser man verkligen hur mycket muskler han tappat... :(



Longering mm.

DATUM: 2011-08-28 / TID: 19:53:11


Longerade Avons lite idag. Tänkte först jag skulle ridit men jag vill avvakta tills veterinären varit här och kollat tänderna. Ska ringa imorgon bitti och boka tid.

Började först med lite vanlig longering där han bl.a fick gå över två bommar. Detta stärker hans självförtroende otroligt mycket då han själv måste tänka till och verkligen "våga" gå över utan att matte sitter på ryggen och vägleder. Han blir sådär otroligt barnslig när han klarat av att göra något på egen hand, det brukar alltid glimra till lite extra i ögonen och därefter blir det lite bus och bocksprång :P

Flyttade han en hel del för tryck idag också, vilket gick helt ok. Jag börjar hitta mer och mer knappar på grabben och sambon var helt chockad över att se honom idag, han tyckte det var en otrolig skillnad på vårat samspel och Avons inställning bara emot förra helgen.

Avslutade med att löslongera honom. Han är bara så himla go min pojk ;) Fick han att springa runt mig och t.o.m över de dör läskiga bommarna ;) Avslutade med att busa med honom innan både han och jag gick väldigt lugna och nöjda från banan!

I nästa inlägg kommer bilder från dagen. Bjuder på en så länge...



Idag har jag...

DATUM: 2011-08-27 / TID: 21:06:09


...RIDIT! :O Vilket är helt normalt för dem flesta som äger en häst, men inte lika självklart när man äger en AVONS ;)

Jag har verkligen lärt känna Avons så mycket bättre denna veckan. Jag har spenderat otroligt mycket tid tillsammans med honom och det har verkligen gett resultat. För det första blir han inte rädd för tränset, har tränsat honom flera ggr om dagen i samband med att han fått godis som belöning. Sen kan jag nu sitta upp utan att han höjer huvudet till skyarna, eller som han tidigare gjorde, sprang i sidled och jobbade sig så fort jag försökte sätta foten i stigbygeln. Han står även kolugn när jag satt mig upp utan att tuppa sig och vilja krypa ur sitt eget skinn. Framsteg! :D

Idag började jag med att longera honom lite i skritt, just för att testa och känna av hans humör. Han stannade fint på kommando och var lugn och trevlig så jag satte mig upp. Klappde honom och pratade med honom, sen hoppade jag av och gick med han några steg och satte mig sedan upp igen. Gjorde såhär ett par ggr, sen började jag förflytta honom ett steg åt gången så jag kände att jag hade kontroll och att han var med mig, vilket han var.

I vänstervarvet var han avslappnad, mjuk och lyhörd. Här blir han dock lite "springig" för skänkeln. Dvs att han är superkänslig för skänkel på denna sidan och missuppfattar mig gärna när jag tex ska göra halt, då gör han lite halvstressade skänkelvikningar ist. Tror dock att mycket kan sitta i mig, jag tror  nämligen att jag sitter till lite för mycket på vänster sida i själva halten vilket gör att han istället flyttar undan. Han är väldigt känslig för sätet, eller rättare extremt känslig för sätet, alltså tvärtemot vad Jippan var om man säger så..Så jag är inte riktigt van vid det ännu.

I högervarvet fungerade han inte alls idag. Extremt stel och vill inte böja igenom för fem öre. Han var som en träplanka åt det hållet. Där biter han sig också tag i bettet för att slippa mina ledande tygeltag, så tänderna ska kollas i veckan! Jag hoppade istället av och gick med han på volten samtidigt som jag satte handen vid skänkelläget och bad han flytta undan och böja sig för min hand ("skänkel"), det gick mycket bättre. Han behöver verkligen tränas upp ordentligt i denna sidan, men som sagt, tänderna är prio 1. Sen satte jag mig upp och red ett vänstervarv på volten med ca tre halter, där var han riktigt avslappnad och lyssnade verkligen så då la jag av för dagen :)


Du är allt annat än lätt, min lilla knasboll :love:



Ännu en häst har stupat

DATUM: 2011-08-27 / TID: 19:19:20


Usch.. Jag blir så jäkla ledsen. Läste om ytterliggare en travhäst som helt plöstligt dog under ett travlopp. Vad är det som händer egentligen? Troligtvis en kroppspulsåder som brustit. Tycker det finns många hemska grenar inom hästsporten, men trav ger jag då inte mycket för. Tycker bara man ser sönderstressade, ledsna hästar som går som maskiner på banorna. Dessutom har många av travhästarna magsår :(

I snitt dör fem hästar per år under pågående lopp i Sverige. Under 2009 dog nio travhästar under pågående lopp i Sverige.




Nu drar jag absolut inte alla över en kant. Syftet går nog mer till gubbar som det bara skriker pengar i huvudet på och använder hästarna som några slags maskiner.


R.I.P Yukon Boko



Yukon Boko (e. Viking Kronos) blev sex år och hann under sin karriär göra 38 starter. På dessa blev det 13 segrar och totalt sprang han in 1.054.480 kronor. Hästen ägdes av Doral System AB med flera. För knappt två år sedan avled en annan av Kolgjinis hästar under ett lopp på Åbytravet. Det var Immenso November som avled i början av ett V75-lopp i september 2009.


Fy Satan!!

DATUM: 2011-08-27 / TID: 13:03:21


Idag var det riktigt nära att blixten slog ner i Avons :bigeyes: Hann precis ta in honom istallet när åskan slog ner mitt i hans hage. Riktigt oväder är det här, storm, åska, spöregn och hagel stora som puttekulor. Huga!

Idag har jag iaf varit och fixat hem torvströ och fibergi så jag klarar mig ett tag framöver :) Känns skönt att ha det gjort. Får se vad jag ska hitta på med Vonsen idag, beror helt och hållet på vädret.


Skogspromenad och massage

DATUM: 2011-08-26 / TID: 22:07:43


Var ute på en härlig skogspromenad med Avons nu ikväll. Supermysigt var det! Vi gick en runda där man måste ta sig igenom en lång bit av kalhygge, så han fick verkligen lyfta på tassarna idag ;) Jag och Avons har varit inne i en väldigt bra period denna veckan, allt känns verkligen kanon med honom och han har känts ganska lugn och tillfreds. Man märker även att han litar på mig mer och mer och jag får göra mer "normala" saker med honom utan att han blir livrädd. Skitkul!

Sen blev det lite massage och ompyssling av såren som läker kanonfint. Har använt mig utav blåspray/sårspray den sista tiden och det kan jag verkligen rekommendera, suveränt!:thumbup:

Ringde en utav mina närmska kliniker idag och ville boka tid för tandkoll. Men de hade fullbokat förutom måndag och onsdag förmiddag och då jobbar jag tyvärr och har inte möjlighet att åka. Så jag kommer förmodligen ta ut distriktsveterinären istället, tycker dem är kanon här!

Hur gör ni när ni ska kolla era hästars tänder? Klinik eller distriktsveterinär?



ET Besöket

DATUM: 2011-08-25 / TID: 12:06:46


Nu har min ET varit här. Avons skötte sig kanon, trodde han skulle vara alldeles stissig och jobbig - men icke då ;) ET blev kär i Avons med en gång och tyckte han var otroligt snygg!

Började med att longera honom i båda varven i alla gångarter. Där visar det sig att Avons har en rörelsestörning på höger bak, han sätter det liksom annorlunda och är något kortare i steget. ET föreslog att jag skulle slå på honom skor och skritta honom mycket. Hon sa även att hon inte gillar hur han rör sig på höger bak och det är lite oroväckande. Misstankar om att det eventuellt kan vara knäledsinflammation.

Han var fin i alla muskler, välmusklad samt liksidigt musklad, vilket inte tyder på att han borde ha ont någonstans. Väldigt rörlig och fin i ryggen. Fanns en spänning/låsning mellan ryggmuskulatur och ländpartiet där musklerna runt tornutskotten drar ihop sig. Detta kan också vara anledning till att han rör sig "orent" bak. Hon körde laser samt mjukade upp spänningen. Annars var han kanonfin och det fanns inget att anmärka på. Hon trodde även att hans lilla "olycka" med taggtråden kan satt sina spår. Hon klämde även runt knäleden för att se om han visade någon reaktion vilket han inte gjorde. Sen har han även svårare att böja igenom till höger, vilket jag vet och märkt av.

Sen sliter han bakhovarna väldigt snett på utsidorna, vilket inte heller ser riktigt bra ut. Men det är liksidigt, det hade ju varit värre om det enbart hade varit på ena bara.


Har fått följande rekommendationer:

1. Kolla upp hans tänder. Eftersom han har tendeser till att ta bettet och sticka. Min ET hade själv haft problemet med sin häst och det visade sig att han hade sår i hela slemhinnan plus sylvassa tänder.

2. Slå på han skor och se om det kan hjälpa upp honom något bak.

3. Skritta mycket så han får länga ut sig ordentligt bak. Han är ju lite kort i steget bak så han behöver jobba i en lång och låg form för att få sträcka ut och länga bak.

4. Om han fortfarande är stel och har svårt för högervarvet efter det här så ska hon komma ut igen och köra igenom halsen ordentligt på honom. Just nu tyckte hon att det var "onödigt" jobb eftersom han fortfarande är lite spänd över bogen/halsen pga såren.

5. Är han inte bättre här så ska han undersökas på klinik för den lilla rörelsestörningen bak.

Så jag ska se över i schemat och kolla när vi kan ta oss till kliniken för tandkoll.


ET/Massör/Kiropraktor

DATUM: 2011-08-25 / TID: 08:54:13


Hur ofta gör ni en gonomkoll på era hästar av ET/massör/kiropraktor? Vilken av dessa föredrar ni och varför?

Jag själv brukar göra det minst en gång om året, av en ET. Tycker det känns bra att ha kontroll över hur hästen är i muskulatur och om de har eventuella låsningar osv. Som ni kanske förstår så åker jag inte till kliniker i första hand, enbart i nödfall om det krävs (pga av tidigare händelser). Jag hatar kliniker just nu och det kommer ta lååång tid innan jag får förtroende för dem igen. Med Jippan kunde jag åka in en gång vartannat år och göra en veterinärbesiktning, just för att om det skulle visa sig vara något så kunde de röntga och ultraljuda på en gång.

Självklart åker man till klinik om hästen skulle visa sig halt eller ha ont på något sätt, men jag tycker det är suveränt att ta ut en ET för att underhålla och hålla koll på läget :)




Gott och blandat

DATUM: 2011-08-24 / TID: 19:20:46


Idag fick Avons träna på lite allt möjligt smått och gott. Börjar hitta en del knappar hur jag ska bete mig i hans närvaro. Man behöver vara bestämd, tillrättavisa honom mycket samtidigt som man måste vara lugn och väldigt stabil. Det är en häst du aldrig kan ryta eller gapa på om han gör fel om man säger så ;)

Blev repgrimma och longerlinan. Vi tränade på flytta undan för skänkeltryck, backa, leda, stanna på kommando (som han annars har svårt för) vilket gick kanon idag. Blev nästan tvärnit några gånger där :D Sen travade vi över läskiga bommar, helt utan mattes stöd och övertalan, haha! Det stärker hans självförtroende. Sen blev det även en MASSA mys. Klappade och kliade honom tills han sänkte huvudet och tuggade och slickade sig om munnen. Duktig pojk!

Imorgon kommer ET. Spännande! :)




För 2 månader...

DATUM: 2011-08-23 / TID: 21:24:55


...sen hämtade jag hem Avons :) Tiden går fort, även om det på något sätt känns som om jag haft honom längre.

Min lilla sötnöt :love:




Bestämmelser inom dressyren

DATUM: 2011-08-22 / TID: 22:06:41


Är det bara jag som tycker det är vansinnigt konstigt att man inte får tävla dressyr bettlöst?

All heder till att det finns tävlingsreglementen och bestämmelser, absolut! Men är det inte lite väl gammalmodigt att man måste ha bett i munnen på hästen? Borde det inte vara så mycket mer dressyr att rida bettlöst egentligen? Dressyr handlar ju trots allt om lydnad och att få hästen att utföra arbete med så små hjälper som möjligt.

Tycker synd om de som har hästar som verkligen inte fungerar på bett eller av olika anledningar inte kan ha bett, ska de inte få tävla dressyr?

Vad tycker ni?




Skritt

DATUM: 2011-08-21 / TID: 19:23:22


Idag tyckte jag att det var dags att ta tag i lite skritt uppsuttet. Började med det som jag gjort de sista dagarna, nämligen att flytta för tryck, backa och hänga mig i sadeln. Allt gick suveränt ända till jag satte mig upp. När jag hängde i sadeln och tog på han överallt, samtidigt som jag masserade halsen på honom och pratade med honom så slappnade han av och stod mest och sov. Sen när jag väl skulle sätta mig i sadeln så for huvudet upp i vädret, han blev stel som en pinne och han var helt stirrig och med andra ord blockerad.

Försökte få han att komma ur sin "blockering"
genom att ställa in huvudet mot mitt ben och ge han godis. Sen lugnade han sig efter mycket masserande på halsen osv.. Sen var det dags att ta ett steg fram i skritt, vilket inte är allt för lätt. Han blir ryckig, stressad och vet knappt inte vart han ska ta vägen. Stackarn! Måste verkligen vara hemskt för honom att vara sådan. Tog ett steg i taget och han steppade på sidan, ville rusa iväg osv, men till slut sänkte han huvudet och slappnade av. Bytte då till höger varv, hans svåra varv, och där var han otroligt stel idag. Han trängde innåt som tusan och gick felställd så jag bad honom att iaf ställa huvudet lite mer rakt, han fick smått panik och ställde sig istället och studsade. Jag hoppade av, longerade honom lite i höger varvet sen satte jag mig upp och red honom i vänster varv. Ingen idé att göra det mer obehagligt för honom än vad han redan tycker att det är.

Hans svåra varv har varit höger ända sedan han kom till mig, men efter lite lösgjörande arbete har han släppt fint och man märker ingen skillnad på varken höger eller vänster sida, men jag vill inte ställa några krav på honom förrän jag vet att han är fysiskt kapabel till att göra det jag frågar han om. På torsdag morgon kommer ET och därefter får jag utgå helt enkelt. Tills dess går Avons på mer eller mindre vila.


Bilder

DATUM: 2011-08-20 / TID: 22:22:56


Här kommer några halvtråkiga bilder från dagen ;)


























NH Träning

DATUM: 2011-08-20 / TID: 21:38:09


Jag gav mig på lite NH träning med Avons idag. Gick väl hyffsat bra, men han var inte lika fokuserad som häromdagen. Antar att det var för att det blåste så och träden och allt runtomkring blir ju så mycket mer intressant då ;)

Tränade på att flytta, backa, leda honom korrekt, skicka iväg honom på linan och få han att stanna på kommando och byta varv, hänga mig över honom osv osv... Sen blev det tränsträning, vilket gick betydligt bättre idag :) Tummen upp! Släppte lös honom och busade också, vilket är kul! hihi.




Tränsträning

DATUM: 2011-08-19 / TID: 18:30:20


Ja...Ni läste rätt ;) Avons är inte bara en jäkel att rida utan även att tränsa. För det första blir han vettskrämd när jag kommer med tränset och hänger sig i grimskaftet sen höjer han huvudet till skyarna. Inte kul med tanke på att han blir 2 m hög och jag når inte att få över nackstycket.

Vet inte varför han är sådan, men antingen har han varit med om något i samband med träns, han förknippar det med ridning eller den mest logiska förklaringen är kanske att han var sönderriden och sårig i hela mungiporna när han kom och gör alltså detta pga att han förknippar det med smärta.

Nåja. Jag tränsade han i boxen några gånger idag, eller närmare bestämt 10 ggr ungefär. Varje gång jag hade fått på tränset så fick han en morotsbit. Till en början sprang han runt i boxen och vände bort huvudet, men efter ett tag lugnade han sig. När han sänkte huvudet någorlunda la jag av. Men gud så jobbigt det är när han sätter upp huvudet sådär, fast jag står på tå så når jag inte upp :S Jag får knöla in öronen med fingerspetsarna.

Har även lagt märke till att han kliar sig mycket
runt munnen när han har eller har haft bettet i munnen. Antingen vill han bli av med det eller så har han nickelallergi? Vet att han reds på ett mässingbett tidigare, av vilken anledning vet jag dock inte.



Vitamin-/Mineralbrist?

DATUM: 2011-08-18 / TID: 20:07:53


Avons har till och från ätit och slickat i sig jord. Inte jätteofta, men någon gång då och då. Idag kom jag på honom igen, han var alldeles tokig och skulle äta jord. Han vände upp och ner på grästorvor och slickade och smaskade så han nästan somnade :S Han var helt manisk!

Jag har hört att en del hästar gillar jord helt enkelt och att det inte alls behöver betyda mineralbrist. Men jag skulle ju inte heller säga att det är normalt för hästen att få detta behov av att äta jord? Något borde ju fattas kan man tycka.

Någon som vet?



Bilder

DATUM: 2011-08-18 / TID: 19:25:47


Här kommer lite bilder på Avons idag :)









Mamma, titta jag flyyyger! :P






Lugnet själv

DATUM: 2011-08-18 / TID: 17:01:54


Tog ut Avons på banan idag i repgrimma och longerlina. Började med att ta på han överallt, lyfta alla ben osv. Då upptäcker jag att den lilla busen trampat av sig halva skon. Den satt bara med några få sömmar och hela skon var tillvrängd. Vi fick plocka bort skon tills hovslagaren kommer imorgon bitti. Så något motionerande blev det inte.

Höll på att massera, klämma, klia, slänga upp linan på hans rygg och bakdel och lilla Avons stod helt lugnt och SOV!! :o Haha.. Ställde mig sedan på en pall och hängde mig lite över ryggen på honom. Han tittade lite oroligt på mig, men så fort han tog huvudet mot mig och kollade vad jag gjorde fick han godis, sen var allt lugnt. Hängde mig över på andra sidan och flaxade, tog på honom överallt och sedan satte jag fötterna vid sidorna på han och drog fram och tillbaka. Han stod som ett ljus. Det märks att han behöver sådan här hantering och träning för desto mer jag håller på med honom såhär desto mer tyr han sig och vill vara med mig. Jag får ju knappt gå in i hagen förrän han kommer och ska kela och följa efter mig som en svans ;)

Min skrutt idag.



Att träna dressyr ute

DATUM: 2011-08-18 / TID: 12:05:45


För de flesta hästar är det mer naturligt att bjuda framåt utomhus- och med bjudningen kommer påskjutet bakifrån av sig själv, vilket du som ryttare kan utnyttja på ett bra sätt samtidigt som du får mycket gratis.

För att bygga upp hästen så den håller för våra ändamål behöver den ha en bra grund för att klara av alla påfrestningar. Det är därför viktigt att hästen får gå på olika underlag som stärker senor, leder och ligament. Att träna utomhus ger hästen ökad motivation till arbete och du slipper "tvinga" den till arbete. Du får även en mer självsäker häst som är mindre rädd för saker i sin omgivning.

Om du har en lat häst är det bäst att rida den på öppna ängar eller långa raksträckor där det är naturligt för den att bjuda framåt. Har du istället en hetare häst passar det bättre att rida på små krokiga stigar. Du kan även träna på att få en naturlig böjning på hästen genom att rida runt träd, samtidigt som du lär den att böja för din innerskänkel. Detta gör det mer naturligt för hästen än att böja den på ett spår i ridhuset.

Rid i uppförsbackar - då bygger hästen en drivande kraft som man sedan kan utnyttja i nedförsbackarna. Att rida i uppförsbackar tränar även påskjut och ryggmuskulatur. Att rida i brantare uppförsbackar ökar svårighetsgraden. Det är bara ge sig ut i terrängen, låta hästen lyfta ordentligt på benen samtidigt som den måste hålla koll vart den sätter sina fötter. Rid över stock och sten och låt fantasin flöda!




Jag är med och tävlar...

DATUM: 2011-08-17 / TID: 19:46:12




... om en tröja från: http://hastochpownii.myshowroom.se/jump-with-style-2/



Dagens fråga

DATUM: 2011-08-16 / TID: 16:59:21


Hur länge har ni era hästar på sommarbete? När stallas de in?

Hos mig brukar det variera till både väder och hur mycket bete som finns kvar. Min nordsvenska travare jag hade en gång i tiden gick ute på bete ändå fram till älgjakten i mitten av oktober. Så länge har jag inte haft mina andra hästar ute. Avons har börjat få stå inne på nätterna nu, men mest pga hans sår. Han går ju ute själv på nätterna då shettisen är ett matvrak och rymmer ut på bete, så hon får stå inne. Är rädd att han brallar och förstör sig ännu mer. Men annars brukar jag ha de ute dygnet runt en bra bit in på september, dock tycker jag att sommaren gått över väldigt fort i år, så installningen är så smått på G.


Backa, flytta, lek!

DATUM: 2011-08-16 / TID: 15:38:05


Så roligt har jag och Avons haft det idag :D Tog ut honom i grimma och ett långt grimskaft och övade lite på backa, flytta för tryck och följa efter, han skötte sig kanon! Lekte en massa med honom, men han stod mest och stirrade på mig och undrade vad sjutton matte höll på med :o Han följde mig iaf med blicken och kroppen hela tiden och hade alltid huvudet vänt mot mig.

Sen kopplade jag loss honom och jobbade
honom fritt, vilket nästan gick ännu bättre. Det märks att han har enorm respekt för människor, kanske nästan lite för mycket? Det räckte jag bara gick mot honom så flyttade han, tittade jag på hans bakdel så flyttade han den osv.. Visst är det bra, men jag märker ju också att han gör det lite av "stress" man märker liksom att han inte litar på vad som komma skall. Allt gick iaf väldigt lugnt till och jag stannade upp emellanåt och bara myste med honom så han fick slappna av och sänka huvudet i min famn. Han var väldigt avslappnad när vi gick från banan och han gick efter mig som ett ljus. Det är bara att fortsätta traggla på! :)

Sen kom farbror veterinär och gav vaccinationssprutan,
det var han väl inte helt nöjd med :P Han höll på att fara ut genom taket när han fick den där hemska sprutan.



Vaccination på G

DATUM: 2011-08-16 / TID: 11:56:39


Idag kommer veterinären ut och vaccinerar Avons. Jag hade ju helt missuppfattat hela den här biten med vaccination. Han var ju vaccinerad (första grundsprutan) den 28:e Maj i år. Och jag var helt säker på att det skulle gå mellan 21-92 dygn innan spruta nr 2, så gjorde jag iaf med Jippan i höstas.

Nu ska det tydligen gå mellan 4-6 veckor och det har ju gått 78 dygn sen förra sprutan så jag får börja om från början! Suck >.<

Avons läker på hyffsat bra, han har dock en skada i armhålan precis i vecken, tror att longerlinan bränt honom för huden är liksom kluven på ett ställe. Måste ju göra förbannat ont eftersom det är friktion där hela tiden :( Men jag smörjer på och tvättar.

Såhär ser han ut för tillfället:


Återhämtning

DATUM: 2011-08-14 / TID: 21:53:45


Avons har återhämtat sig väldigt bra från gårdagen. Han har fått stå inne i natt för att vila ut och äta massa gott hö. Jag tycker så förbaskat synd om honom! :( Min lilla skrutt. Han kommer få en hel del fula ärr på frambenen upp mot bogen, men jag är glad att han kom så lindrigt undan som han gjorde ändå. Han sprang ju trots allt in i en kohage genom att springa rakt in i dubbla taggtrådar, sedan sprang han även ut ur hagen på samma sätt. När vi skulle gå ner och laga tråden var den alldeles blodig. Som tur var var tråden skarvad i båda hörnena så det släppte hyffsat lätt ändå, annars hade nog hela han varit trasig :( Sen sprang han även runt i 1.5 timmar med n longerlina efter sig och sprang nästan 2 kilometer på vägen.

Han var lite rädd för att komma ut i
hagen idag, men han lugnade sig snabbt och började beta. Nu kommer jag börja om från noll med honom, sen väntar jag på ET som kommer den 24:e.

:love:


Natural Horsemanship

DATUM: 2011-08-14 / TID: 16:52:55


Jag har blivit allt mer fascinerad av NH-träning. Tycker det är väldigt inspirerande och jag har börjat inse mer och mer att det är nog just det jag kommer dra väldigt mycket nytta av om Avons ska få tillit till mig och människor öht. Så just nu sitter jag och kollar filmer och läser en massa på nätet, vet dock att man behöver en tränare som ska hjälpa en osv, men det är kanske inte så lätt att hitta på en dag. Några småövningar kan man ju faktiskt göra själv som t.ex "7 games".

Hittade ett par filmer som verkligen berörde mig, både på gott och ont. Men visst är det fascinerande?



Man får sig allt en tankeställare.



Vem vill inte vara ett med hästen? Önskar att fler hade samma tankesätt.


Det kunde ha gått riktigt illa!!

DATUM: 2011-08-13 / TID: 18:09:20


Jag hade ju som sagt lite planer med Avons. Inga större planer, utan bara longera honom inspänd med sadel och träns och eventuellt hänga mig lite i sadeln och sådär. Allt slutade i en riktig katastrof och just nu är jag glad bara Avons överlevde den här gången. Fy satiken! :(

Jag ledde som vanligt ut han på banan och stod en stund med honom, sedan satte jag igång honom i skritt - gjorde halt osv. Sen har vi ledningar som går tvärs över banan och just precis exakt då kommer en helikopter för att kolla ledningarna, som de gör en gång om året. Helikoptern kom på väldigt låg höjd, precis intill trätopparna bakom honom. Jag hörde ju att helikoptern kom, men jag han liksom aldrig fram och stanna honom. Han blev livrädd, satte världens fart och sprang rakt igenom trådarna. Stigbyglarna åkte såklart ner och slog honom i sidorna. Han sprang för livet och rakt ner mot skogen, igenom två taggtrådar (!!!) och iväg upp på en grusväg. Jag sprang som en idiot. Som tur var hade alla grannar sett och ryktet spred sig snabbt till alla i närheten som gav sig ut och letade. Jag sprang för livet eftersom jag inte visste hur skadad han egentligen var. Skadad visste jag ju att han var! :( Jag fick syn på han flera gånger, men han bara sprang i ren panik, med longerlinan hängande efter sig. Han hade varit flera kilometer bort på en gård, de kom sedan farandes med hela stigbygellädret samt stigbygeln.

Efter flera kilometers springande, jag höll på att dö kan jag tillägga, så kom en "granne" som bor någon kilometer bort och sa att de hade tagit fast hästen. Deras hund hade tydligen vallat Avons så de fick tag på han. For dit fort som fan och där stod han. Svetten och blodet rann av honom. Bad farsan åka och hämta släpet och vi körde hem honom. Kan säga att han haft extrem tur för att ha sprungit rakt igenom två taggtrådar. Han har såklart en massa rivsår efter tråden, men inga djupa som behöver sys. Men hela bogen och frambenen är upprivna av köttsår. Har tvättat av hela honom och rengjort och salvat såren. Vi får se hur det går. Han är inte halt eller skadad mer vad jag kan se. Nu hoppas jag att såren läker och han kommer såklart få vila från allt ett tag.

Stackars, stackars Avons! :'( Han är så himla skärrad och så ska det behöva hända just honom.



Pepptalk!

DATUM: 2011-08-13 / TID: 12:17:36


Igår fick jag mig ett riktigt pepptalk av hela min familj, särskilt min sambo, så idag känns det lite bättre. Jag har insett vissa grejer och nu har jag även skaffat mig en lite plan och idéer på hur jag ska gå vidare. Det är bara JAG som kan få det här att fungera, och jag har gett mig FAN på att jag ska få det att fungera också!

Idag har jag en plan på G, eller kanske två rättare sagt. Vi får se hur det går. Uppdaterar senare ;)


Sämsta dagen

DATUM: 2011-08-12 / TID: 20:03:20


Jag blir så trött, less och allmänt frustrerad. Idag hade jag och Avons en riktigt dålig dag. Ja, dem dåliga dagarna börjar ta över mer och mer.

Skulle rida till skogen en sväng var det tänkt. Men efter 100 meter hemifrån kastade han av mig och stack till skogs - ordagrant! Sprang efter ner till skogen och där står han livrädd och kommer fram till mig. Jag vet dock att allt var mitt fel för när jag satte mig upp gled sadeln lite till vänster och det var det jag försökte rätta till uppsuttet genom att ställa mig till i höger stigbygel - det gick ju såklart inte! Han blev superstressad och tog några skutt framåt och i ren reaktion bromsar jag honom och då började han studsa ännu mer tills jag fint ramlade av i havreåkern :(

Det har blivit som en ond cirkel med mig och Avons. Till en början gick det mycket bättre att rida honom för jag visste liksom inte om hans "tendenser" men nu när jag vet dem så blir det att jag sitter och spänner mig, på en redan spänd häst. Det kan ju inte bli värre?

Jag red iaf hem till banan och försökte skritta honom, men han bara försökte småspringa ifrån mig och blev stressad så fort jag försökte sakta in honom, så jag hoppade av och hämtade longerlinan och longerade honom i alla gångarter, vilket gick super. Sen satte jag mig upp igen och skrittade några varv och avslutade med att rida ner till skogen och vända.

Jag blir så trött. Jag vet liksom inte vad jag ska göra längre. Hur ska jag bete mig? Hur ska jag rida? Vad får jag göra och inte göra? Jag vill inte sitta i sadeln stel som en pinne och vara rädd för att röra mig. Det känns inte kul att rida då. Jag kan ge han all tid i världen, men jag måste kunna skritta mer än 100 meter innan han kastar av mig.

Det jobbiga är att allt handlar om när jag sitter i sadeln. Jag kan göra vad som helst från backen, men så fort jag kommer upp i sadeln så blir han helt förvänd. Det hjälper inte att jag jobbar honom från marken, det är inte där han har problem. Problemet är att han är rädd för den som sitter på ryggen och vill bara springa ifrån det.

Var bara tvungen att skriva av mig. Idag känns allt skit och det känns säkert bättre imorgon. Men just nu känner jag att jag inte riktigt vet hur jag ska gå vidare. Från marken fungerar allt, men inte i ridningen och det går liksom inte rida honom knappt. Det gör allt så mycket svårare. Just nu känner jag bara för att skicka iväg honom till någon som kan ta i tu med honom och skicka tillbaka honom när han är häst igen. Jag vill heller inte sälja honom, jag tycker ju ändå om honom men jag har liksom ingen plan på hur jag ska göra längre :( Suck!

Någon som vet vart man skickar sådana här hästar? Är det typ tillridning, någon som håller på med problemhästar eller nh?

(ursäkta långt och jobbigt inlägg, men idag är jag bara såååå less)


Inget stall...

DATUM: 2011-08-11 / TID: 22:27:43


...för min del idag. Har jobbat hela dagen och hade ingen ork att åka till stallet. Jag jobbar ju mer än vad jag brukar nu under semestertiderna och det känns vill jag lova! ;) Särskilt när man legat hemma och slappat i fyra veckor. Tur att jag har en snäll pappa som tar hand om hästarna på gården.

Idag kom höst och vinterkollektionen från Willab/Hansbo som jag hade beställt. Kan säga att det verkligen är blått som gäller i år. Sommartäckena går i ljusblått/turkos likadant var det med sommarens regntäcken, grimmor, grimskaft mm. Och mycket riktigt så kom även höstens regntäcken och stalltäcken i just blått, fast i marinblått med röda kanter. Så nu inväntar jag bara vintertäckena som kommer vara blårutiga :P Jag är inget jättestort fan av Willab produkterna men nu kan ju inte jag välja och vraka som jag vill heller ;)

Smakprov av våren/sommarens regntäcke.


Tips

DATUM: 2011-08-11 / TID: 22:01:25


Vill tipsa er om den här funktionströjan från Hööks. Hur himla härlig som helst och är perfekt  att ha på sommaren när det är varmt ute och man inte vill rida i kortärmat, eller när det är mycket envisa insekter ute. Den andas och transporterar bort fukt. Sen gillar jag även att det är halvpolo. Den får ett STORT plus från mig.

Finns i olika färger och storlekar och kostar endast 159:-




Nojjig

DATUM: 2011-08-10 / TID: 19:24:35


Rinner era hästars näsor extra när det är torrt ute?

Konstigt formulerad fråga kanske. Jag är så nojjig vad gäller allt med Avons nu, efter allt som hände med Jippan. Men jag har lagt märke till att han har ganska mycket klart näsflöde som ibland droppar från näsan på honom. Vilket Jippan hade mot slutet när han var sjuk. Självklart är jag nojjig över att det är något med Avons.

När han kom till mig fick han en släng av "dagissjuka". En del hästar kan få det när de flyttar och byter miljö. Han fick lite torrhosta någon dag och tjockare vitt snor. Som en vanlig förkylning ungefär som gick över på ett par dagar. Jag bytte från spån till torv (eftersom jag misstänker att hans karleder tål torv bättre än spån) och blötlade höt ett par dagar.

Nu går han ju fortfarande på bete och får endast lite torrt hö+müsli morgon och kväll. Han har ingen hosta, ingen temp men det bara stör mig att det ibland rinner så mycket ur näsan på honom. Funderar på om han är känslig mot damm (eftersom han var kolsvart i näsan häromdagen när det var torrt ute). Har fått för mig att det rinner som mest när han motionerar/rör på sig. Det rinner/droppar absolut inte hela tiden, men jag märker ju att han jämt är lite blöt i och omkring näsborrarna.


Promenad

DATUM: 2011-08-10 / TID: 13:18:53


Ösregn, halv storm och kallt - kan det bli sämre? Istället för att skritta på banan som tänkt så gick jag ut en ganska lång promenad med Avons istället. Men herreguuuuud, buskarna och träden rörde ju sig den här gången och det gjorde dem ju inte sist ;)

Gick en väg som han inte tidigare fått upptäcka, där man går på landsvägen en bra bit. Kan säga att den där hästen är rädd för allting när man går brevid honom, men uppe på ryggen är han oftas kolugn. Brukar ju vara tvärtom annars.

Imorgon kommer Avons få vila, jag jobbar hela dagen lång :( Å andra sidan brukar han få två vilodagar på veckan. På fredag kör vi igen! ;)



Tömkörning

DATUM: 2011-08-09 / TID: 21:14:11


Slutade jobbet vid 18 och åkte ut till stallet för lite tömkörning med Avons. Det gick väl sådär kan jag direkt säga ;) Han blir väldigt stressad utav tömmarna, särskilt när man går på sidan/bakom och de ligger på hans rygg - det går icke! Så jag stod snällt i mitten, men han var fortfarande lite stressad utav tömmarna på något vis och han pinnade iväg lite för mycket i skritt, dessutom så lyssnade han inte på mig när jag ville att han skulle stanna (antagligen för att han var lite stressad).

Till slut gick jag framför
honom för att få stopp på honom och skulle belöna honom med lite godis, då blir han plöstligt rädd för tömmarna som jag hade rullat upp i handen så han vände och började springa bort från mig. Det var ingen idé att ta strid med honom och försöka få stopp på honom, särskilt inte när tömmarna låg över baken på honom så jag släppte direkt för att slippa slita i honom. Han sprang längst ner i hagen och frustade någon gång sen stod han och väntade på att matte skulle hämta honom ;) Vilken häst! haha..

Så jag tog och longerade honom istället och då var han genast lugnare. Fjanthästen! :P Så nästa gång blir det inte tömkörning utan longering istället. Vill inte utsätta hans psyke att bli stressad på banan, så vi tar det han känner sig bekvämast med just nu.


Film från lastträningen

DATUM: 2011-08-07 / TID: 21:03:10


Här kommer filmen.



Lastträning

DATUM: 2011-08-07 / TID: 19:14:52


Jag måste börja med att säga hur stolt jag är över Avons idag! :D

Lasttränade idag då det har pissregnat mest hela dagen och jag har haft en jädra migrän som inte vill ge med sig :( Avons var lite smånervös till en början. Han ville inte gå på och stod och frös fast och var intresserad av massa annat runomkring. Försökte "styra" honom med hjälp av en pisk, men han tog det som att backa istället så det gick inte.

Bad sambon gå bakom och då gick han på ganska direkt, men det var inte så jag ville ha det. Så jag tragglade på och han gick med mig in, inte helt in men en bra bit. Självklart fick han en massa godis och beröm inne i transporten. Han hade svårt att stå still inne i transporten och ville backa ut fort och lite väl hastigt ibland. Tog då pisken i min vänstra hand, höll han i höger och gick med han in samtidigt som jag höll pisken lite in mot hans mage. Där hittade vi knappen! :D När han stod inne i transporten lugn och fin så provade jag att skicka in honom, vilket fungerade! :D Är jättestolt över att han börjar lita på mig mer och mer.

Kommer en liten kort film i nästa inlägg.



Uteritt

DATUM: 2011-08-06 / TID: 22:50:56


Visst börjar det gå mot höst? :( Idag märkte jag verkligen av det. Jag älskar visserligen hösten på hästryggen, men tidiga mörka kvällar är mindre kul.

Idag var en riktigt fin sensommardag så det blev en ganska rejäl uteritt med Avons. Var verkligen superhärligt. Vi var ute i ca 1,5 timmar och allt gick galant :D Skrittade honom i ca 40 minuter sen satte jag igång med lite övergångar till trav. Han var lugn och avslappnad hela tiden och lyssnade jättebra på mina hjälper. Efter det kom vi till en lång raksträcka täckt med mjukt härligt grus, en sådan där raksträcka som man bara måste få släppa iväg hästen i galopp. Vilket jag också gjorde ;) Ställde mig upp i lätt sits och lät Avons flyta på, inget ökande, inget stressande utan en lugn mjuk galopp med huvudet nere i backen. Är sjukt nöjd över dagens pass. Kan inte vara nöjdare!



Dampryck

DATUM: 2011-08-06 / TID: 22:42:34


Om jag skulle beskriva Avons med en film så skulle det nog varit denna. Pigg, glad och full av lek! Såhär kan han hålla på hur länge som helst ;)



Bilder

DATUM: 2011-08-05 / TID: 21:43:21


Bilderna från dagens träning :)





















Nh-/Miljöträning

DATUM: 2011-08-05 / TID: 21:09:18


Eftersom det var så tråkigt väder och jag hade noll motivation att rida så bestämde jag mig för att träna lite NH/miljöträning med Avons. Gick superbra det :) Han är inte så svår att övertala och han är heller inte speciellt rädd utav sig, däremot kan han ibland bli lite nonchalant och frysa fast. Då får man gå till nästa övning för att få han att lossna lite i skallen ;)

Hade 4 "stationer" med övningar; att få upp hans framhovar på en pall (inte en sittpall, haha), gå igenom en smal gång med plastband, gå över presenning samt släpa presenningen brevid honom, sista övningen bestod av en tunna och ett spö där jag tog upp tunnan och slog med spöt inuti.

Han klarade sig igenom alla övningar, pallövningen var den som tog mest tid att övertala honom till och även gången med plastbanden. Allt annat gick som på räls.

I nästa inlägg kommer bilder.


Dagens fråga

DATUM: 2011-08-05 / TID: 16:16:26


Vad föredrar era hästar, två- eller tredelat bett?

Jag rider just nu på rakt (jaktkandar) i hoppning, vilket Avons funkar super på. I dressyren har jag ett vanligt tredelat tränsbett med rörliga ringar. Märker att han är mycket mer orolig i munnen med det här bettet så jag funderar på att skaffa ett tvådelat eggbett istället, eftersom det har färre brytpunkter. Det tvådelade sägs även vara mindre rörligt i munnen samt ge mindre tungtryck. Värt att prova iaf :)




Regn

DATUM: 2011-08-05 / TID: 13:52:02


Riktigt skitväder här idag :( Pissregn och grå himmel täckt av tjocka gråa moln. Är en sådan där dag man bara vill ligga under täcket hela dagen och inte göra ett skit.

Avons trivs som fisken i vattnet när det regnar ute, han älskar det! Det är väl pga att alla insekter inte är framme och biter honom då ;) Får se vad vi ska hitta på idag, hade tänkt att sambon skulle filma någon dag hur han beter sig vid uppsittning och de första minuterna i skritt så ni får se, men idag verkar det inte vara väder för det :(

Dessutom har jag världens ångest för att jag börjar jobba imorgon, jag vill verkligen inte. Det är ju nu man börjat känna att man har semester och då ska man börja jobba? Nä fy så hemskt!



Jag måste bara...

DATUM: 2011-08-04 / TID: 23:28:35


... min sötaste lilla prinsessa :love: ;) Äpple, morot och apelsinjuice är det godaste som finns!



Uteritt

DATUM: 2011-08-04 / TID: 21:55:46


Blev en supermysig uteritt ikväll. Avons skötte sig kanon, som han brukar göra vid just uteritterna. Han är liksom mer pigg och alert istället för stressad och det känns helt annorlunda att rida honom. Skrittade länge på ganska lång tygel så han fick gå i en djupare och lägre form med utsträckt överlinje. Sedan gjorde jag en hel del halter även idag och han börjar lyssna bättre och bättre.

När jag kände att han stannade avslappnat och fint genom att bara använda rösten övergick jag till trav. Körde samma där, trav-skritt-trav med fokus på avsaktningarna och han lyssnade super utan att stressa upp sig :D Körde bara ca 5 övergångar mellan skritt-trav tills jag kände att han hela tiden var med mig och hade fokus på mig. Är supernöjd! :D


Behöver lite rådgivning

DATUM: 2011-08-03 / TID: 22:25:34


Jag har ju i någon form tänkt att kolla upp Avons. Först var jag inne på en veterinärbesiktning, men eftersom en sådan är gjord såpass nyss så har jag funderat på att ta ut min equiterapeut istället. Tycker en ET går igenom mer djupgående i muskulatur osv.

Låter kanske helt knäppt, men jag vill inte åka och in och böja honom utan "anledning", han är ju varken oren eller halt vad jag kan se och känna iaf. OM han nu skulle skena/få panik pga smärta (vilket jag inte tror) så tror jag isåfall att det sitter i ryggen på honom, om man ska tänka logiskt. Sen borde det väl också kännas runt ryggmuskulaturen om han tex skulle ha något fel i ryggen om man tänker på själva skelettet/kotorna, då borde ju muskulaturen runtom vara extra spänd där, eller att han är sne eller omusklad på vissa ställen. Sen kan ju inte en ET göra varken ultraljud eller röntgen undersökningar, men är han fint musklad och inte har några diffusa problem i muskulaturen så borde det ju vara ett ganska gott tecken, eller tänker jag helt fel?

Hur hade ni gjort i min sits?

Problemet är bara att min ET är bortrest och kan inte förrän den 24:e augusti. Men jag tror heller inte att det är någon fara att vänta. Guuud vilket oformulerat inlägg, får skylla på att jag är trött ;)


Bloppis

DATUM: 2011-08-03 / TID: 20:28:08


Lägger ut en minibloppis tänkte jag. Har sålt av det mesta sedan jag gjorde en stallrensning.

Alla priser är exklusive frakt.


Träns stl full. Svart/vit fodring på nosgrimma och pannband. 3.5 cm bred nosgrimma.
Använt 2 ggr. 150:-
(nypris 349 kr)
SÅLD


Claridge House bakstrykkappor i läder, stl Cob. Normalt slitage. 80:-
(nypris 279 kr)



Tredelat bett 12.5 cm. Three Horses, Royal steel. Använt 1 gång. 50:-
(nypris 199 kr)


Fleecefodrat och vattentätt ländtäcke av märket Capriole. Stl. Cob.
Använt max 5 ggr. 100:-
(nypris 299 kr)



Vilodag

DATUM: 2011-08-03 / TID: 20:09:12


Idag fick Avons sin andra vilodag för veckan, var väl inte tänkt så egentligen men så blev det iaf ;) Imorgon ska vi ge oss ut på en längre tur i skogen tänkte jag, det rensar nog upp hans huvud en hel del :)


Tekna Hoppsadel

DATUM: 2011-08-03 / TID: 11:27:23


Som sagt tidigare så lånade jag ju hem en Tekna hoppsadel på prov häromdagen. Kan säga att den passade inte, inte ens det minsta lilla faktiskt.

Jag fattar inte hur det kan skilja så himla mycket mellan hopp och dressyrsadeln, med tanke på att hoppsadeln sägs vara väldigt lik dressyrsadeln. Det kan jag ju säga på en gång att den inte är. Den låg i väldig bakvikt, vilket jag visste att den skulle göra eftersom det är en 31:a (har 34:a på dressyren), men fast den låg så mycket i bakvikt så låg den bara an intill manken sen släppte sadeln hela vägen bak :o Helt sjukt skumt! Jag förstår mig inte på passformen på den sadeln öht! Synd då jag tror att det är en lika bra sadel som dressyren med smalt och skönt säte. Den passar nog en väldigt svankig eller väldigt svängd rygg.


Kan tillägga att den inte har några vidare stöd för knäna/benen.


Skrittarbete

DATUM: 2011-08-02 / TID: 22:43:29


Idag tog jag med mig Avons ut till banan med gramanen på. Släppte ner stigbyglarna och gick runt med han ett tag innan jag satte mig upp. Idag höjde han inte huvudet till skyarna och såg vettskrämd ut när jag satte mig upp, visst var han inte avslappnad heller men mycket bättre än tidigare gånger.

Jag började med att ta honom över länden, där han brukar skutta till och tycka det är obehagligt. Han rörde inte en fena. Hoppade av och hoppade upp igen och hängde mig i sadeln och strök vid skänkelläget osv, inget han reagerade på alls. Känns skönt att vi har kommit en bit på den vägen iaf.

Satte igång och skrittade honom, när jag har graman känner jag mig säkrare och vågar släppa han lite mer fri eftersom han inte kan sätta upp huvudet i vädret och sticka. Nu har han ju heller aldrig gjort det när vi skrittat, utan det har enbart varit i galopp eller i själva fattningen. I vilket fall som helst så jobbade jag mycket på halter idag. Så fort jag kände att han började öka tempot så bad jag om halt och lät han stå kvar i halten tills han sänkte huvudet och slappnade av. Gjorde om proceduren om och om igen och till slut räckte det med att jag bara rätade på överlivet så gjorde han halt. Självklart fick han en massa beröm och godis från ryggen, tror att det är en bra idé att just ge honom godis från ryggen, då får han vända sig mot mig och se vem jag är, vad jag gör och samtidigt får han en belöning.

Efter bara 5 minuter blev det allt längre mellan halterna eftersom han började slappna av mer och mer och på bara en kvart gick han med nosen halvt ner i backen och frustade, utan att öka! :D Han blev riktigt avslappnad och trevlig och var inte alls så stressad som han brukar vara. Då la jag ner för dagen. I Avons fall spelar det ingen roll om tiden, eller om att trötta ut han fysiskt. Det handlar helt enkelt om att få han stabil psykiskt och om det tar två minuter eller 2 timmar har egentligen ingen betydelse. Huvudsaken för mig är att han lyssnar på mig och är avslappnad innan vi lämnar banan!

Bonusbild på mina två små nötskal idag :)



Dagens fråga

DATUM: 2011-08-02 / TID: 17:53:17


Vad har ni för bettstorlek till era hästar?

Jag själv har 11.5 cm på Avons. Tycker det var svårt till en början att passa ut bett på honom då han har ganska tjocka läppar/mungipor. Tyckte först att 12.5 låg bäst i hans mun, men efter att ha ridit med den storleken en gång så märkte jag att bettet gled åt sidled minst 1 cm när jag tog ett ledande tygeltag så jag bytte direkt.




Vila

DATUM: 2011-08-01 / TID: 22:39:56


Avons fick en vilodag idag, det kan han behöva efter helgens bravader ;) Jag själv har legat nere vid havet hela dagen och gassat i solen, välbehövligt!

Imorgon ska jag fortsätta med lite "NH-träning" med Avons och kanske skritta runt lite kravlöst mellan övningarna, vi får se helt enkelt, vilket humör han är på osv. Senare i veckan får det bli mycket uteritter som gäller!

Jajuste..Jag var och lånade
hem en Tekna hoppsadel idag också. Var bara tvungen när jag ändå hade vägarna förbi. Får se om den kan passa Fjantons, har alltid varit sugen på en sån men den passade ju tyvärr inte Jippan. De har tydligen modifierat om Tekna hoppen så den ska vara mer lik dressyren nu. Vi får se :P



RSS 2.0