Jag har tillbringat...

DATUM: 2011-09-27 / TID: 13:43:37


...Den största tiden av natten på akuten. Jag har helt enkelt kollapsat totalt och igår fick jag en frukansvärd panikångest så jag höll på att svimma. Jag orkar verkligen inte med detta.

Jag har pratat med försäljningstallet idag och de går med på att häva köpet och jag får mina pengar tillbaka. De kan kanske även tänka sig att gå med på en förlikning, men den summan jag begär tillbaka är inte relevant för dem. Jag sitter i en sjujävla sits. Det här är värre än att få beskedet: "Det finns absolut inget att göra", då finns det bara en utväg.

Avons är ung, han är glad och han trivs med livet
. Han busar, han flyger över hinder i hagen - han är glad! Det gnistrar alltid om hans ögon. Jag kan bara INTE överge honom, inte nu. Men framtiden är oviss för honom och jag vet inte hur mycket till jag orkar ta. Men jag vet att det INTE skulle kännas bättre att köra tillbaka honom och veta att han kanske plågas resten av livet, det är MITT ansvar att se till att det inte blir så. Å andra sidan kan jag inte förlora så in i helvetes mycket med pengar, som jag faktiskt gör om de inte går med på en förlikning, de pengarna jag la ut för veterinärbesöket igår som försäkringsbolaget antagligen inte kommer backa upp mig med och de pengar jag kommer få lägga ut i framtiden på en häst med en oviss framtid.

Veterinären sa att hon kunde hjälpa mig att behandl
a Avons och då ska han först och främst skos bak eftersom det är där defekten sitter. Han går på utsidorna och det är antagligen det här som orsakat spatten. Han kan bli en ridhäst, men inte på några direkta nivåer, han kan bli het symtomfri men han kan också förvärras. Allt är så ovisst. Visste jag att han kunde bli helt bra så är ju det en annan sak, men nu vet man ju ingenting. Jag är helt kluven..Vet inte vart jag ska ta vägen.. Jag kvävs långsamt.

Ursäkta att jag inte svarar på era kommentarer, jag orkar helt enkelt inte. Men tack för att ni är så underbara!


Vad gör jag nu!?

DATUM: 2011-09-26 / TID: 21:47:55


Fy fan.. Jag har satt mig i en situation där det krävs mer eller mindre psykvård att komma ur :( Huga! Vad fasen gör jag nu? Panik, panik, panik...

Detta kom som en chock för mig och jag vet varken ut eller in. Hur gör jag, hur ska jag tänka?
Jag kan med all säkerhet kräva att få häva köpet, då en av Sveriges främsta specialist har granskat röntgenbilderna och har konstaterat och skrivit på papper att "skadan" är minst 6 månader gammal. Veterinären ville även hjälpa mig med juridiska frågor samt prata med säljaren om att få häva köpet. Men det ÄR väldigt lätt för en person att säga så. En person som inte känner hästen eller har några som helst känslor. Som träffar hundratals hästar om året. Men för mig, för mig är allt så mycket svårare.

Jag har tagit mig an Avons, jag har
gett honom det bästa jag kan. Han har haft en jävlig uppväxt, han har fart runt, blivit illa behandlad, varit riden hårt som fan och till råga på allt så har han antagligen haft ont, men inte en enda mänsklig själ har valt att ta reda på varför. JAG gjorde det och nu får JAG ta smällen. Nu står jag i valet om att skicka iväg Avons till ett ovisst öde, där någon kanske fortsätter rida honom hårt, slå honom för att han är dum osv. Eller så kommer de avsluta hans liv på ett säkert tragiskt sätt.

Han trivs hos mig, och jag är nog den enda som han lyckats få så mycket tillit till. Han trivs så bra ihop med Cindy, de är verkligen tok kära i varandra. Han går och strosar i stora hagar och blir bortskämd med en massa godis och ompyssling. Det gnistrar i hans ögon och jag har alltid ett stort leende på läpparna när jag ser honom. Han är MIN njallebjörn...

...MEN, ska jag försöka mig på en behandling med så dålig prognos. Med kovalecent på minst 6 månader och han kanske varken blir bättre eller sämre. Orkar jag det? Vill jag ha en häst som jag bara kan kanske rida max 2 ggr/ veckan i skritt? Jag vill inte överge honom, jag vill verkligen INTE det. Men vafan gör jag!? Sitter och bölar som en bäbis, jag får panik!


Det tog knäcken på mig

DATUM: 2011-09-26 / TID: 18:01:55


Jag orkar inte mer.. Har spytt, gråtit, skrikit, vart arg, förbannad, frustrerad, ledsen - ja, jag ÄR en människa med en enorm otur och nu slutar jag med hästar!!

Prognosen idag var: Halt vänster bak, KRAFTIG spatt båda bak. Prognos som ridhäst är mycket dåligt. Kommer förmodligen inte ens kunna hålla för hobbyridning.

Jag orkar inte mer.. Orkar inte ens skriva..


Uteritt

DATUM: 2011-09-25 / TID: 16:14:50


Yes! Idag har jag och Avons varit ute i skogen och velat runt. Började med att leda honom upp till skogen, med tanke på taggtråden som går intill vägen. Har ingen lust att ramla av och fastna i den. När jag väl kom in i skogen var han stressad över att jag skulle sätta mig upp, det brukar han faktiskt inte vara, men idag var det jäklar i mig krut i grabben ;)

Upp kom jag och kvar satt jag hela vägen runt. Han var faktiskt lite stressad, det går inte att undkomma. Han brukar vara lugnare vid uteritterna än vad han var idag, men jag har ju knappt ridit honom på det sista så jag får acceptera det helt enkelt. Hade gramanen även idag, vilket han inte gillar att mamma sitter och tjyvhåller i, jäklar vad han försöker dra tyglarna ur handen på mig, men som sagt så var han lite skvättig och stressad idag och jag litar inte på honom tillräckligt mycket för att låta honom gå på helt fria tyglar.

Idag var han sådär jobbigt rädd och känslig för min skänklar, så ett par gånger försökte han springa ifrån mig, då är jag innerligt glad att jag har gramanen faktiskt ;) Annars gick det fin fint, vi skrittade en runda på 30 minuter och jag valde att inte varken trava eller galoppera honom idag eftersom han var såpass stressad.

Imorgon ska vi ju till kliniken. Då får ni hålla tummarna! :)


Bildbomb Nr. 3

DATUM: 2011-09-24 / TID: 22:22:25


Bildbomb Nr. 2

DATUM: 2011-09-24 / TID: 22:08:15
Bildbomb Nr. 1

DATUM: 2011-09-24 / TID: 21:56:10
Long reining och lastträning

DATUM: 2011-09-24 / TID: 21:39:59


Har fått begäran om kort från när jag long reinar med Avons, så i nästa inlägg kommer BILDBOMB (som vanligt), ni får stå ut helt enkelt ;)

Avons skötte sig kanonbra
idag, ibland ville han pinna på lite fort och det är ju ganska svårt för mig att hänga med så han fick gå ganska mycket fritt idag och jag stod i mitten.
Hade ju även två filmer jag tänkte visa, men jag mitt klantarsle råkade ju radera dem från filmkameran! :( Skit!

Sen åkte jag iväg och hämtade hem sisådär 540 kilo hösilage så det räcker ett tag framöver. Nu ikväll lasttränade jag honom och han bara älskar att bli lastad. Märklig häst det där. Han liksom tar fart och hoppar in i transporten, haha! Sen vill han inte gå ut men när jag väl fått ut honom så tar han sats och kliver på av sig självt. Knasbollen ;)


Ridit!

DATUM: 2011-09-23 / TID: 21:00:53


Japp, ni läste alldeles rätt ;) Avons var helt till sig på banan idag för att det blåste så, så jag var faktiskt lite tveksam att hoppa upp idag då jag knappt kunde ta på honom innan hoppade högt. Men jag jobbade honom på linan ett tag, sen hängde jag mig som vanligt rätt uppochner i sadeln och hade mig. Skitjobbigt tyckte Avons ;)

Sen bara jag gav mig fan på att jag skulle sätta mig upp och att det skulle gå bra. Kopplade på min livlina (gramanen) bad sambon följa med mig något varv som moraliskt stöd åt Avons, sen red jag runt helt själv. Han var som en filbunke, nästan så jag fick driva honom :O Men jäklar va sur han var på mig för att jag inte litade på honom och gav han helt långa tyglar nu när han ville strosa med huvudet nere i backen. Men som sagt, jag litar inte på honom, närsomhelst kan han få tokrycket och börja sprätta iväg. Men både hans och min mentala spärr släppte litegrann idag.

Jag är iaf sjukt nöjd!
:D Någon utav dagarna i helgen ska jag försöka ge mig ut i skogen en sväng tänkte jag. Beroende på väder och vind :)


Dagens fråga

DATUM: 2011-09-22 / TID: 18:46:31


Till er som fodrar med hösilage. Är era hästar vaccinerade mot botulism?

Jag kommer börja fodra hästarna med hösilage istället för hö och mina är inte vaccinerade mot botulism. Lite intressant att veta hur ni gör :)


Jag bjuder på...

DATUM: 2011-09-22 / TID: 16:35:40


...Lite ovisade failade bilder från ett dressyrpass den 30/7. Det mest katastrofala passet där jag även fick smaka på en av hans värsta skeningar någonsin ;)


Efter detta brakade helvetet lös!


Long reining med cavaletti

DATUM: 2011-09-22 / TID: 16:12:59


Blåser storm här, ovanligt?-nej! :( Precis när jag kom ut på banan med Avons kom det världens störtskur så han satte rumpan mot vinden och där stod vi med ryggen mot spöregnet tills det värsta var över.

Hade satt upp fyra cavaletti med 1,2 meters avstånd. Han ville först inte gå över dem utan att matte gick med honom, men sen insåg han hur kul det var, lite för kul kanske ;) Han brakade nämligen på både bommarna och cavalettistöden så de flög åt alla håll, haha! Så jag fick lägga ner bommarna lite mer på marken och då gick det bättre. Han fick skritta över dem några gånger sen blev det även trav.

Han har verkligen slappnat av med hjälp av long reningen. Han bryr sig inte ett smack om tömmarna längre och man kan veva med dem, lägga dem över baken osv utan att han rör en fena! :) Han fick trava en hel del idag, både mer samlat med mer tramp men även länga ut ordentligt. Jag är supernöjd även om han var lite på tårna pga vädret :)

Ikväll måste jag tvätta rent hans ben och karleder innan han ställs in för natten. Det är så förbaskat geggigt ute och Avons har ju lätt att få mugg. Märkte idag att han hade ett pyttelitet sår i ena karleden och mugg vill vi inte ha igen! Så ikväll blir det till att skura ;)Svar på tal

DATUM: 2011-09-21 / TID: 18:24:21


Eftersom detta var en fråga till frågestunden, så väljer jag att svara här :)

Matilda

Måste fråga efter som jag inte han fråga på frågestunden. Hur länge har du haft din häst? Hur långt har ni kommit i eran utbildning?

Måste också säga att du har en grymt bra blogg =)


SVAR: Jag har haft Avons sen den 23:e juni i år, alltså 3 månader ganska exakt. Eftersom jag inte ridit honom så mycket så har vi heller inte kommit så långt i själva "ridutbildningen", men han är grundriden och kan skolor, förvänd galopp, har otroligt lätt för samling mm och jag tippar på att han ligger någonstans i LB stadiet i dressyren just nu och hoppar bana på 110 cm, sen går det säkert alltid att plocka fram mer utav honom, men som sagt har jag inte ridit honom så mycket. I hoppningen har vi enbart hoppat 50 cm, men på provridningen gick han en bana på 110 med god marginal. Jag tar det väldigt försiktigt med honom då han är som han är, min lilla plutt ;)

Sen har vi kommit långt med andra saker, som tex hantering, arbete på töm och träning från marken.


Long reining

DATUM: 2011-09-20 / TID: 14:46:43


Jag tror jag och Avons har hittat det bästa som fungerar för oss just nu, nämligen "Long Reining". Han är verkligen avslappnad, motiverad, lyhörd men framförallt positiv. Körde detta idag, vilket gick skiiitbra! :D Övade på övergångar mellan skritt och trav, göra korrekta halter och skänkelvikningar. Det bästa är att han inte bryr sig ett skit om tömmarna på sidorna eller om det touchar rumpan på honom.

Nästa gång ska jag prova long reining över cavaletti :) Spännande! För övrigt så märker jag stor skillnad på Avons över lag. Han har blivit mycket mer stabil i all hantering och träning och det märks att han fått ett bättre självförtroende. Jag behöver inte längre tänka mig för vad jag gör, hur jag ska röra mig, vad jag får göra och inte göra. Han har börjat ta saker och ting mindre hotande :)

För er som inte vet vad
"Long Reining" är så slänger jag ut en film.För övrigt så har jag suttit hela förmiddagen och räknat foderstat på Avons. Jag blev mer eller mindre helt yr i kapsylen om man säger så ;) Jag fick reda på analysen på det hösilage jag eventuellt kommer köpa och jag tror jag har fått ut en ungefärligt bra foderstat på det.


Grattis Rolf-Göran!!

DATUM: 2011-09-19 / TID: 21:03:57


Ingen har väl missat att Rolf-Göran Bengtsson tog EM-guld igår? Storslaget! Han och Ninja La Silla är grymma! :DSvar på Frågestunden

DATUM: 2011-09-18 / TID: 21:31:46


Här kommer svaren på frågorna från Frågestunden :) Jag hoppas det är ok om jag delar upp frågorna lite, blir lite lättare att ge ett bra svar då.

Sofie - Ejan
Jag är lite nyfiken på hur det kom sig att du köpte just honom?...

Svar: Jadu, meningen var ju egentligen att jag inte skulle köpt honom. Jag hittade han på en annons och han stod i ett försäljningsstall nära mig vilket fick mig att iaf åka och provrida. Jag hade en del andra hästar på gång, men han var först ut. Efter allt jag fick veta, om hur han var osv så tvivlade jag som f*n. Beridaren red fram honom och han såg trevlig ut men jag såg ju att han var stressad, hade mugg osv. Sen bara av att veta "att jag skulle behöva hockeyutrustning" för att provrida (som en av personalen sa) fick mig att bli lite avskräckt och jag ville inte ens provrida honom utan ville mest bara åka därifrån. Men jag kände mig ändå tvungen att utmana ödet. Själva provridningen som bestod av 2 varv skritt och 1 varv trav gick kanonbra, men jag hade bestämt mig för att INTE köpa honom.

Problemet var väl att han hade gjort ett ganska bra intryck hos mig ändå och det jag fastnade mest för var hans utstrålning, så jag ringde 2 dagar senare och köpet gick fort ;) Jag tänkte att "det får bära eller brista"

...och om det blivit mycket mer "jobb" med honom eller vad man skall säga, än du tänkt? Alltså trodde du det skulle gå lättare i ridningen och träningen med honom än vad det gör, med tanke på hur han kan vara enligt dina inlägg? =)

Både ja och nej. Jag visste ju inte riktigt vad han hade för "tendenser" i ridningen mer än att han har väldigt mycket motor, är extremt känslig och kan bocka/sticka. Jag visste ju inte riktigt om han bara bockade ibland och måttligt, men efter jag ridit honom och blivit avkastad flera ggr så förstod jag ju att problemet är ganska allvarligt. Tiden och tålamodet visste jag att jag skulle behöva ha en hel dos av, men jag trodde väl inte att själva problemet var så allvarligt som det faktiskt är.

Linnea
Kommer du köpa ngn mer travare i framtiden?
Svar: Det är en svår fråga. Nu har jag ju Avons och har inga planer på att skaffa fler hästar. Men jag älskar travare och tycker de är hur underbara som helst. Tittade på en del travare på annonser innan jag köpte Avons. Så varför inte, det skulle jag absolut kunna tänka mig om jag nu skulle få för mig att skaffa en till.

Hur länge hade du jippan?
Jag hade Jippan sen han precis hade fyllt 5 år, så 8 år lite drygt.

Favoritblogg?
Oj, jag har många favoritbloggar. Men den jag läser mest och alltid har gjort är nog Josefines blogg (minfux.blogg.se). Har följt henne och Bellabus ända från starten i deras karriär ;)

Hur länge har du ridit?
Jag började rida lite smått när jag var 4-5 år. Sen började jag på ridskola när jag var 6-7 år, höll upp och började igen. Men jag har alltid hållit på med hästar, så hela mitt liv skulle jag vilja säga. Jag fick min förta häst när jag var 10 år. Men det är först för ca 3 år sedan jag började ta ridningen på allvar och började träna "på riktigt". Innan har det mest varit att åka häst några dagar i veckan rätt ut i skogen :P

Favoritras?
Hmm.. Jag har nog faktiskt ingen speciell favoritras. Jag tycker om alla dess raser och färger. Men en ras jag alltid beundrat och tycker är fantastiskt vackra är Frieser.

Henke
Du köpte avons från stall grevagården va ?
hur var folket som jobbade där ? :)

Svar:Ja, jag köpte honom från Stall Grevagården. Nu var jag där ganska sent på kvällen och det var Aldis (beridaren) som tog hand om mig. Han var jättetrevlig och hjälpsam. Sen träffade jag även Marika som driver företaget och en utav personalen, Rebecca om jag inte minns helt fel ;) Det lilla jag träffade och pratade med dem verkade alla supertrevliga och gulliga.

Viktoria
Hur håller du motiveringen uppe när Avons håller på?;o
Svar:Jadu, jag tror att det är min envishet som gör det. Jag tror verkligen att det går att få ordning på honom och att han kan bli en superfin och trevlig ridhäst, det är nog det som får mig att fortsätta och faktiskt tycka alla ynka små framsteg är guld värda!

Och du måste ha ganska mycket tålamod? (a)
Jag kan ärligt säga att jag har nog den kortaste stubinen som finns, men jag har lärt mig att tålamod vinner man mest på i slutändan när man håller på med hästar. Så när jag är kring hästar trycker jag på tålamodsknappen, sen utanför hästeriet så kan jag ha vilket tålamod jag vill.

Jag skulle aldrig ha tålamod för att hålla på med en häst som Avons, eller ja om jag fick en häst som Avons skulle jag väl vara tvungen haha men,
tycker du inte det är jobbigt ibland?
Undrar liksom hur får motivation till att orka :)


Klart det blir jobbigt ibland, ganska ofta faktiskt. Vet inte hur många ggr jag velat lämna tillbaka honom, sälja honom, skicka honom på inridning och gråtit över den hästen. Men sen har vi mycket roligt ihop och gör framsteg hela tiden och det får mig att hålla motivationen uppe. Sen tycker jag och har alltid tyckt att det är kul med hästar som inte är som "alla andra" ;)

Mikaela
Har du någonsinn tvivlat på att du köpte Avons, och velat lämna tillbaka honom?

Jag hoppas verkligen att du inte ger upp! Jag håller alla tummar jag kan för er =) Lycka till. Han kommer att bli en riktigt fin ridhäst när du är klar med honom ;D

Svar:Oh ja! Många ggr, men mest i ren frustration. Innerst inne vill jag inte och skulle inte kunna lämna tillbaka honom. Han har fart omkring tillräckligt och hos mig får han stanna så länge han vill. Jag kommer inte att ge upp, never! Tack så mycket :)

M
Vad har du för mål med Avons? :)
Vilket gillar du bäst; hoppning/dressyr?

Svar:Mina mål är att först få honom att fungera som en ridhäst. Dvs han ska lita på mig och förstå att jag inte är farlig och kommer göra honom illa. På lång sikt och beroende på hur det går, hade det varit kul att starta en liten klubbtävling och sen får man utgå efter det helt enkelt.

Jag har alltid varit en hoppmänniska, men jag har lärt mig att gilla dressyren också och nu älskar jag dressyr. Men sen är jag nog mer en allroundmänniska, jag gillar båda. Det är ju helt två olika grenar :)


Film

DATUM: 2011-09-18 / TID: 21:24:59


Slänger ut en liten kort film från gårdagen. Såhär tränar vi just nu. Som ni säkert lägger märke till så ser han lite smått rädd ut när jag "sätter mig upp", men igår höll han sig väldigt lugn och var mer avslappnad än han brukar faktiskt! :)

Om ni undrar en bit in i filmen vad jag håller på med så vill han bli kliad på läpparna, han älskar det! :PKlubbtävling med KM

DATUM: 2011-09-18 / TID: 18:17:59


Gick upp 7 imorse och åkte iväg till klubbtävlingen, gött seg nu kan jag lova! ;) Jag agerade funktionär, stod i start och mål, var hästskötare och lite alltiallo som jag brukar. Var riktigt roligt då vi var mer startande än vi någonsin varit. Jag hade tänkt att fota en massa idag, men eftersom jag stod inne på banan så var det lite svårt, men lite bilder på framridningen fick jag iaf. Vi är ju en väldigt liten klubb och har inga framhoppningsmöjligheter då framridningen sker på en liten grusplan utanför ridhuset. Men man får självklart hoppa fram inne på banan innan man startar.

Måste ge en stor eloge
till en tjej som trotsade sin epilepsi idag och red två felfria rundor. Inte dåligt gjort!

Fick iaf lite bilder på första
"gruppen". Alla bilder är klickbara.

Ni glömmer väl inte?

DATUM: 2011-09-17 / TID: 23:01:41


..Frågestunden som avslutas imorgon kväll. Släng in alla era frågor och funderingar HÄR :)Longering, ridning och lastträning

DATUM: 2011-09-17 / TID: 19:27:28


Idag bestämde jag mig för att rida lite, jajjemen! ;) Började med att longera honom med all utrustning och halsförlängare. Det var han sådär nöjd med idag, dessutom hade jag inte Pee Wee bettet utan kimblewicket så han var lite tjaffsig i själva longeringen. Värmde upp honom i skritt och trav sen körde jag lite galoppfattningar. Han skötte sig kanon förutom att han gärna vill pinna på i 120 ibland och har svårt att hålla högern :P

Sen började jag med att hänga mig i sadeln, vilket gick bra men huvudet åkte ju upp på han och han var lite rädd, men långt ifrån lika illa som det brukar vara. Efter det gick jag brevid honom och hängde mig lite i sadeln, tog på han lite överallt osv.. Gick bra det också!

Sen var det dags att sitta upp och jag kan säga att slapp tugga gräs idag iaf :) Framsteg! Sambon gick brevid och höll honom i linan och jag red som vanligt. Skrittade lite på volten bara och han var jätteavslappnad och fin. Skvätte till nån gång men inte så farligt. Så jag avlutade när han kändes avlappnad med riktigt fin eftergift i nacken.

Sen lasttränade vi idag igen och idag gick
han nästan in på direkten. Skickade även in honom en gång och sen stod han snällt i transporten och vägrade gå ut därifrån ;) Gullegris!

Funderar på att utmana ödet någon dag och ge mig ut på en skogstur! Men jag bör nog införskaffa mig en hel hockeyutrustning först ;)


Dagens bilder del 3

DATUM: 2011-09-16 / TID: 21:17:24

Min bäbis :love: :D

Lasttränade även ikväll, vilket gick kanon!


Dagens bilder del 2

DATUM: 2011-09-16 / TID: 20:55:59Idag...

DATUM: 2011-09-16 / TID: 20:28:50


...Låter jag bilderna tala för sig själv :D Förbered er på världens bildbomb ;)Promenad

DATUM: 2011-09-15 / TID: 20:38:13


Usch.. Är det bara jag som har NOLL motivation vad gäller allt just nu? Känner mig som en riktig gnällspik utan att något direkt har hänt. Nåja, alla har väl sina perioder. Har väl fått åldersnojja eller nåt i den stilen ;)

Hade tänkt longera Avons idag men precis när jag skulle ge mig ut så kom morsan förbi, så hon tog Cindy och jag Avons så gav vi oss ut på en promenad i det härliga höstvädret istället. Det hade dem inget emot vill jag lova ;) Så longering får det nog bli imorgon istället, han behöver få jobba av sig lite nu när han mest skrittat de sista dagarna.

Hade även tänkt att löshoppa honom snart igen, han tycker det är SÅ himla kul, men antingen får det torka upp först eller så får jag åka till ridhuset. Och just nu är jag för lat för att åka 5 kilometer till ridhuset. Haha!


Frågestund

DATUM: 2011-09-15 / TID: 16:14:19Tänkte jag skulle köra igång med min första frågestund, så fråga på om vad ni vill! :D Frågestunden avslutas på söndag kväll.
Kliniktid bokad

DATUM: 2011-09-15 / TID: 11:03:10


Nu har jag ringt och bokat en rygg och hältutredning med röntgen och eventuellt ultraljud på Husaby Hästklinik den 26:e september. Hade velat ha något tidigare egentligen, men de är typ alltid fullbokade där. Blev både ledsen och glad när jag fick höra att jag skulle få "Torunn Mehammer" som veterinär. Hon är verkligen kanonduktig men det var också hon som hade hand om Jippan när jag var där för sista gången och det var hon som tog hand om honom in i det sista. Hon lovade mig att hon skulle vara med och göra hans avslut till det bästa (nu börjar jag böla igen). Jag har ett enormt förtroende för henne så det känns skönt.

Nu får vi hålla alla tummar och tår att det inte är något fel på min lilla knasboll. Lastträning står som prio ett nu de kommande dagarna :)


Trött

DATUM: 2011-09-14 / TID: 20:06:48


Är inne i en väldigt trött och hängig period och livet är inget annat än bara jobbigt just nu ;) Hösten är här och det märks på mig. Jag menar, jag får ställa min klocka 45 minuter innan jag skall gå upp :O Sjukt! Jag hör inte att den ringer eller så skiter jag bara i det, jag vet inte. I vilket fall som helst ringer den var 5:e minut i en timma innan den stängs av helt och jag har lyckats med detta ett antal gånger nu och försovit mig.

Avons har fått ta det lite lugnt nu när vädret varit helt katastrofalt. Imorgon ska jag iaf ut till stallet och jag hoppas det blir någorlunda väder så vi kan ta en långpromenad i skogen, det gillar vi! Har inte hunnit ringa kliniken heller, men tänkte göra det imorgon så jag får bokat in en tid. Guud, jag börjar bli nojjig över att det verkligen är något fel på honom. Skulle det dock visa sig att han har en skada som uppkommit innan jag köpte honom så får hela köpet gå tillbaka och jag får pengarna tillbaka (skrev kontrakt på det), men det vet jag att jag ändå inte kommer vilja. Jag gillar ju min lilla nallebjörn :) Vi får hoppas det inte är något allvarligt iaf. Jag stressar lätt upp mig.

I helgen är det KM i hoppning på min ridklubb, det ska bli skitkul! Skall vara med och fixa och ordna med allt som jag brukar så det ser jag fram emot :D

Min gopojk!


Smhi varnar för starka vindbyar

DATUM: 2011-09-13 / TID: 15:51:04


Jo tack! Jag kan ju knappt gå utanför dörren förrän jag sitter som ett frimärke inne i hallen igen. Dessutom är det världens spöregn på det. Suck! :(

Åkte iaf ut till stallet idag. Avons regntäcke hade blåst upp på hans rygg så han stod med rumpan bar mot vinden. Tog in dem en stund så de fick värma upp sig sen grejade jag med Avons en del. Han fick sig en ordentlig rykt, massage och smorde hovarna + karlderna. Han var mycket nöjd med detta och gick in i boxen och rullade sig i den nylagda torven! grr! ;) Tyvärr blir det ingen motion idag, det går ju knappt vara ute :O

Jag har varit i kontakt med lite olika
"tillridare" och bollat en massa idéer. Jag har även haft kontakt med min gamla tränare som tar hand om problemhästar. Jag får skicka iväg han på tillridning om jag vill, men på ett sätt tar det emot. Jag är väl lite extra träig utav mig, men jag skulle gärna vilja vara med i hans utbildning, det är ju faktiskt JAG som ska kunna rida honom. I vilket fall som helst så har jag bestämt mig för att ta honom till klinik för en riktig genomkoll. Även det tar emot då jag bara har dåliga minnen från alla kliniker i närheten, men det lutar åt Husaby Hästklinik där jag fick ta bort min älskade och saknade Jippan :love: Jag vill få honom grundligt genomkollad av rygg, ben och ländrygg, röntgen och ultraljud om det behövs. Det står i min makt som hästägare att göra detta då jag inte vill fortsätta och inte veta om det är smärtrelaterat eller inte. Är dock livrädd att det typ är kissing spines (vilket han faktiskt visar en del symtom på) och att han blir utdömd. Men jag målar alltid upp det värsta också.

Ringer eventuellt och bokar tid imorgon
så får vi hålla tummarna att det går vägen. På ett sätt skulle det kännas skönt om han hade ont och det var något som gick att rätta till, då förklarar ju det hans beteende. Värre är det ju om det inte går att fixa =/ Jag har haft nog med otur som det är.


Ridning Dag 2

DATUM: 2011-09-11 / TID: 13:29:29


Ja, min envishet är inget att leka med om man säger så. Både en för- och nackdel kanske..

Tog ut Avons på banan med sadel och träns, sambon följde med och höll i longerlinan. Började hänga mig i sadeln och försöka få han att gå framåt, men han bara frös fast. Morsan kom åkandes lägligt och kom ut till oss på banan. Hon är ENVIS om någon och har själv hållt på mycket med hästar i sin ungdom, nu har han iofs inte ridit på flera år. Hon bestämde sig för att bara ta tag i Avons och få honom framåt, hon väntade verkligen ut honom i det sista sen kom farsan och gick bakom. Då fick vi Avons att iaf ta några steg framåt så jag bestämde mig att hoppa upp och rida medan mamma höll och gick brevid och sambon stod i mitten och höll linan.

Framåt gick han och stressad var han
men redan efter ett varv så lugnade han ner sig och sänkte halsen och slappnade av. Så jag tog tyglarna och började "rida" medan mamma fortfarande gick brevid. Till en början ville han rusa iväg lite i skritt och ha huvudet högt för att se vad som försiggick på hans rygg men efter något varv där blev han som en filbunke. Hur lugn och sansad som helst och huvudet hade han nere i backen. Han fick en massa beröm och MASSA godis sen hoppade jag av och ledde tillbaks honom till stallet. Han var verkligen som en filbunke och strosade runt hur lugnt som helst.

Det är nog sådanhär träning han behöver, tyvärr har jag ju inte möjlighet på veckorna att ha med mig 3 personer som är på backen. Jag väntar fortfarande svar både från ranchen och min gamla tränare "Camilla" som tar hand om problemhästar, vi får se helt enkelt.

Jag är iaf nöjd med dagen, han fick något positivt att komma ihåg till nästa gång. Även om jag kände mig som en liten hjälplös prick uppe på ryggen och det kändes som om jag satt på en häst för första gången ;) Skit sak samma egentligen, huvudsaken är att han är stabil i psyket. Man skulle dock behöva göra såhär flera gånger om dagen för att befästa att det inte finns något att vara rädd för.


Det gick åt helvete!

DATUM: 2011-09-10 / TID: 19:57:36


Minst sagt! :( Tog ut Avons på linan på stubbåkern och longerade han en bra stund tills han började slappna av och frusta. Skulle sätta mig upp och gjorde så också, men jag hann inte ta i tyglarna förrän han tog världens bocksprång rakt upp i luften, landade och fortsatte i världens bockutsprång. Jag flög så klart av som en vante då jag inte alls var förberedd på det och hade inget som helst i händerna. Sambon höll självklart kvar i linan som tur var och han flög mer eller mindre som ett sträck bakom Avons som bara fortsatte bocka språng efter språng.

Även jag kom upp på benen och lyckades få tag i en stump av linan så vi både kunde hålla honom. Efter några varv så lugnade han ner sig och stannade. Inte nog med att han skulle ha av mig från ryggen, han skulle även ha väck sadeln vilket han inte lyckades med. Jag blev ganska yr i bollen men försökte ändå klamra mig upp och hänga mig i sadeln och sedan longera vidare. Efter detta slängde jag av han sadeln och gick ut på banan med honom och hängde mig över honom samtidigt som sambon försökte få honom att gå framåt. Det gick då minsann inte. Han frös fast i backen och vart helt blockerad. Hoppade av och då ruskar han till lite på huvudet och går framåt. Precis exakt som om en spärr på honom släpper. Gjorde om proceduren och han blir exakt likadan. Det är precis som om det sitter en OnOff knapp på ryggen på honom. Så fort jag kommer upp så blir han spänd, blockad och man kan inte ens få kontakt med honom öht. Han äter inte ens morötter eller godis ur handen på den som står brevid honom.

Det var ingen idé att försöka dra honom framåt så jag hoppade ner och satte longerlinan i ena bettringen och en graman i den andra och körde "long reining" med honom istället. Konstigt nog kunde jag gå brevid honom och ha min arm över hans rygg utan att han brydde sig ett skit. Jag förstår mig inte på den där hästen. Jag fattar verkligen inte varför han blir sådär blockad och det verkar som om ju längre tiden går utan ryttare på ryggen ju sämre blir det den dagen man ska sätta sig upp.

Tror att jag kan ha åkt på en hjärnskakning
:( Är riktigt yr i huvudet och spyr snart, så jag ska slänga mig i sängen och kolla på TV. Många tankar snurrar runt i huvudet på mig just nu och jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag har kontaktat ranchen i närheten som håller på mycket med problemhästar och mental träning. Har beslutat att eventuellt skicka honom på tillridning, men jag skickar han inte vart som helst. Vi får se vad för beslut jag tar helt enkelt.. Som han är i ridningen nu är han inte bara en häst som är istadig han är rent ut sagt LIVSFARLIG! Han blir en helt annan häst, som förvänd på en sekund och han blir såpass blockad att det inte går att få kontakt med honom.


Longering

DATUM: 2011-09-09 / TID: 20:20:24


Efter jobbet slängde jag mig ut till stallet och longerade Avons. Det är ju helt underbart höstväder ute nu, gilla! :) Tog ut han på stubbåkern en sväng, jag älskar mina stubbåkrar!

Började med att longera honom i högervarvet idag (hans svåra varv) vilket gick kanon. Tränade lite på fattningar vilken han svarade på jättefint, från skritt t.o.m :P Han vill gärna rusa in i galopp annars. Sen när vi kom till vänstervarvet så bara all energi rann ut i tassarna på Avons, haha! Han blev sjukt seg, lunkade fram och var inte alls förtjust i att trava och inte tala om galoppen. Slow motion! ;) Så där fick jag driva han som sjutton, det har aldrig tidigare hänt så jag antar att det tog lite extra på hans krafter idag. La av när jag fick två hela varv i vänstergaloppen.

Imorgon ska jag försöka ge mig på att rida, japp ni hörde rätt ;) Får väl se hur det slutar!
Är min blogg knäpp?

DATUM: 2011-09-09 / TID: 17:54:39


Haha.. Skulle gå in på min blogg från jobbet. Nu har jag iofs installerat en ny skärm på mitt "kontor" men hela min blogg ser helt freaky ut. Bilderna är typ utanför inläggen osv..:O Någon mer som ser det? Eller är det bara här det ser ut så? På både min stationära och min bärbara dator ser allt normalt ut. Skumt!


God morgon

DATUM: 2011-09-09 / TID: 09:36:42


Det var riktigt trögt att gå upp imorse. Jag börjar iofs jobbet 12-18 idag så jag hade ju egentligen inte behövt gå upp så tidigt MEN är man lat som jag var igår och inte orkade göra middag tills idag får jag glatt skylla mig själv :( Så nu står middagen klar efter en timmas jobb med den.

Jag gjorde iofs en massa annan nytta igårkväll så som att hämta hem ett lass hö. Jag försöker få tag på hösilage istället för hö. Mitt hö vill bli fuktigt och mögla så jag har fått slänga hur mycket som helst. Sen är Avons väldigt känslig för damm vad jag märkt, så jag tror att han eventuellt skulle passa bättre på hösilage. Det verkar dock som att det är svårt att få tag på de där små fyrkanstbalarna. Det är ju absolut ingen idé för mig att köpa en rundbal på 300 kg, det kommer mögla med en gång då det tar ganska lång tid att göra åt en sån på 1,5 hästar ;) Jag har hästarna i världens bondhåla, då menar jag att ALLA är bönder häromkring men ändå kan jag inte får tag på sådana balar hösilage jag vill ha :(

Vad ger ni och föredrar till era hästar? Hö eller hösilge?

Rida säkert

DATUM: 2011-09-08 / TID: 23:00:44


En 'nyhet' från Globus är säkerhetsvästen "RXR".

"Denna säkerhetsväst är speciellt designad för hästridning. Västen är uppbyggd med ASA Technology, vilket är ett av de mest effektiva bröst- och ryggskyddssystemen på marknaden. Luftkuddarna (fram och bak) är uppbyggda i olika genomströmningsbara sektioner med skiljeväggar. Detta gör att vid en stöt/slag så cirkulerar luften runt i luftkudden och trycket fördelas jämnt. Denna skyddsväst har testats och uppfyller kraven enligt EN 13158-2000-6 / Nivå 3. Levereras med 2 luftkuddar och pump."

Finns att köpa loss för ca: 2100:-
Vad tycker ni om designen? Idén är verkligen skitsmart tycker jag med luftkuddarna och allt, det gör den säkert väldigt behaglig och lätt. Dock tycker jag att de kunde gjort designen mer diskret. Tycker mer det ser ut som ett crosskydd.. Så en mer diskret "ridväst" hade väl varit att föredra.


Bilder

DATUM: 2011-09-08 / TID: 13:49:34


Några få bilder på Vonsen i hagen idag. Flugor var det till förbannelse.

Underbart!! :)

DATUM: 2011-09-08 / TID: 13:42:44


Idag har jag och Avons haft otroligt roligt ihop! :D Älskar sådana här dagar!

Började med att promenare upp till skogen. Det bara gnistrar om hela honom när han får komma ut i skogen. Han älskar det! :D Passade på att miljöträna honom en massa idag. Började med att gå ner i en mindre grushåla där de spärrat av med två stora stenar, de går väl upp till midjan på mig. Det var precis att man fick plats att gå mellan dem. Först ställde han sig och kollade och blåste upp sig lite, men då jag gick jag emellan först och han kom vackert efter mig.

Sen gick vi ner i en stor grushåla, där fick han gå förbi läskiga maskiner och plaska i stora vattenpölar. Fortsatte upp på en mindre väg där vi mötte en bil (perfekt!) sen vidare in på en sandad skogsväg och in bland träd och buskar, över stock och sten. Vidare upp på en annan väg med en stängd vägbom som han fick gå fram och nosa på innan vi vände hemåt och joggade. Han var hur nöjd som helst! Sen gick vi ner till ytterliggare en liten grushåla full med vatten, så han fick traska lite i träsket. Jag var helt slut kan jag lova! ;)

När vi kom hem gick vi ut på stubbåkern och gjorde av med lite energi. Här fick han lång lina och galoppera hur mycket han ville. Jädrar i min lilla låda vad han tyckte det var kul att få släppa loss. Han for iväg från skritt till full galopp och krumphoppade och bockade av glädje! Såhär kul vill jag alltid ha! :D


Hästens bakgrund

DATUM: 2011-09-07 / TID: 21:37:37


Hur viktigt tycker ni det är att veta hästens bakgrund?

Jag själv tycker det är ganska viktigt men framförallt roligt och intressant. Jippans bakgrund visste jag i detalj i stort sett. Jag visste vart han var uppfödd och vart han senare travtränades och vilka ställen han varit på. Detta var väl pga att min hovslagare köpte han från uppfödaren, sedan hamnade han som delägarhäst hos min granne där jag tidigare hade ridit i flera år. Köpte han även i tidig ålder (precis fyllda 5 år).

Avons vet jag egentligen inte ett skvatt om, vilket är synd tycker jag. Jag hade gärna velat veta vad han egentligen varit med om, då hade man lättare kunnat förstå och kanske träna honom annorlunda. Eller så kanske det är lika bra att inte veta ändå.

Vad tycker ni?Svar på tal

DATUM: 2011-09-06 / TID: 21:43:25
Det beror ju helt och hållet på hur grovfoderanalysen ser ut, hur hårt hästen tränas osv. Många faktorer spelar ju såklart in. Vad du ger för foder med respektive utan havre? Men om hästen är känslig för havre så undvik att ge den det. Om den inte får någon energi alls när den går på havrefritt låter det ju som att du på något sätt måste hitta en balans i hästens foderstat. Jag hade evenuellt provat Krafft Groov 90 som innehåller kli av skalad havre och lite mer energi än de vanliga havrefria sorterna. Sen beror det ju på om det täcker proteinbehovet osv.. Så det är väldigt svårt att svara på bara såhär..


Training Dummy

DATUM: 2011-09-06 / TID: 19:39:11


HAHA!! Jag och sambon satt och skrattade tills att vi nästa grät. Kanske skulle skaffa mig en sån här till Avons?.. Haha, skulle inte tro det. Är säkert en jättebra uppfinning, men Avons hade nog skenat ihjäl sig om han fick upp den där på ryggen:bigeyes: Det ser ju bara för härligt ut! :P


Är säkert en fördel för många, men jag är emot att binda fast saker på hästar. Skulle de börja skena och vilja ha av det som sitter fast kan det ju faktiskt gå riktigt illa eftersom de springer ifrån det som just sitter fast. Men måste ändå säga att det är en bra uppfinning ;)Galoppfattningar

DATUM: 2011-09-06 / TID: 12:31:05


Idag var det återigen dags för lite longering med fokus på galoppfattningar. Avons har ju svårt för att hålla högergaloppen, så fattningar skadar ju aldrig för att få honom stärkt. Han skötte sig kanonbra! :)

Hörde dock efter att han blivit uppvärmd och gått ett varv i galopp att det liksom "klockade" uppe i bäckenet/länden någonstans. Det var inte bara lite knäppningar som hästar kan ha (som även Avons har) utan det lät liksom dovt och långt inne, precis som om två stora ben låg och och gnagde mot varandra. Skumt! Undra vad det kan vara? Kanske bara nojjar mig, men ändå..

Sen har han en lös sko, inte den som han vred av sig sist utan den andra. Huga! Jag har ju han bara skodd fram och på bara några veckor har han lyckats att trampa halvt av sig en och nu sitter den andra lös. Antar att det är för att det varit en otroligt klenig period nu, men hur fasen ska det gå när jag ska sko han bak också? Jag lär ju få ringa hovslagaren var eller varannan dag :( Helst av allt vill jag ju att han ska gå barfota, han trivs väldigt bra med det, men på ett sätt måste jag ha skor på honom då han sliter snett. Vilket dilemma! :P


Ny Design

DATUM: 2011-09-05 / TID: 20:34:39


Krafft har kommit med en ny design och en del nyheter i sitt sortiment. Så ni som fodrar med Krafft kommer hädanefter få se de här säckarna.


De har dessutom gjort det enklare för hästägarna att hitta rätt foder genom mer information på säcken samt symboler som visar vilken typ av hästar fodret passar till. Riktigt bra tycker jag! Jag har längtat efter en ny design med mer information. Imorgon får jag mer information om Krafft's nyheter då jag ska sitta på utbildning.

Ett foder jag tror skulle tillgodose och passa Avons perfekt är "Krafft Sensitive" som ersätts av "Krafft Rehab".
www.krafft.nu
Bilder

DATUM: 2011-09-04 / TID: 20:22:03


Några bilder från dagen :)Det blir inte alltid som man tänkt sig

DATUM: 2011-09-04 / TID: 20:01:05


Hade tänkt att rida lite idag, men så blev det inte :P Sadlade och tränsade Avons och gick ut på stubbåkern för att longera lite till en början. Men redan när vi kom ut från stallet var han på tårna, antagligen för att det blåste. Sen har han aldrig varit ute på stubbåkern heller så det fanns mycket intressant att kolla på. Bättre blev det väl inte när grannen först kom med traktor och släp och ställde i åkerkanten och sedan hämtade tröskan och började tröska åkern precis intill ;) Inte för Avons brydde sig ett skit om varken traktorn eller tröskan, men han såg ju såklart anledningar till att sprätta till lite extra då och då.

Så jag beslöt mig för att inte sätta mig upp när han redan var som han var, ingen idé att försöka när han är sådan. Men jag såg det som ett ypperligt tillfälle till att miljöträna honom, så han fick vackert bli longerad en stund istället.


Bildbomb Nr. 2

DATUM: 2011-09-03 / TID: 20:54:11


Här kommer bilder från dagen. Ni får dock stå ut med att dem är suddiga och dålig kvalitét. Jag hade ställt in kameran men så mulnade det på och blev mörkare ute innan vi fick fram kameran och jag kunde inte pilla med det eftersom jag hade fullt upp med Avons :)Bildbomb Nr. 1

DATUM: 2011-09-03 / TID: 20:34:37


Här kommer bilder från dagen. Ni får dock stå ut med att dem är suddiga och dålig kvalitét. Jag hade ställt in kameran men så mulnade det på och blev mörkare ute innan vi fick fram kameran och jag kunde inte pilla med det eftersom jag hade fullt upp med Avons :)Tömkörning

DATUM: 2011-09-03 / TID: 20:02:00


Idag var det dags att ta tag i tömkörningen igen då! Gick hur bra som helst. Sambon gick med honom i longerlina medan jag tömkörde. Han är ju lite på tårna i början och vet inte om alla tömmar och linor är faror eller inte men han lugnade ner sig fort så sambon kunde släppa.

Utsatte honom inte för att gå bakom och låta
tömmarna ligga på rumpan, det är hur otäckt som helst tycker han, så han fick gå mestadels på volt runt mig. Däremot petade jag till lite då och då med ena tömmen på rumpan på honom och han började småtakta och ha sig men han förstod till slut att de inte skulle käka upp honom ;)

Värmde upp honom länge i skritt, sen provade
jag även lite trav och galopp. Allt gick lugnt och fint till och han var riktigt lyhörd. Superkul! :) Sambon sa direkt "Det är ju exakt sådanhär han är när du rider", alltså är småstressad i början, höjer huvudet och är rädd, så jag tror som sagt att tömkörningen kan vara ett bra alternativ just nu innan jag tar tag i ridningen på allvar.

Hade Pee Wee bettet även idag och han verkar trivas otroligt bra på det. Det är endast när han blir stressad han börjar greja med det och dregglar lite, men så fort han lugnat ner sig är han hur lugn som helst i munnen. Kommer en bättre utvärdering om bettet när jag använt det mer.


Longering

DATUM: 2011-09-02 / TID: 21:28:13


Ja.. Jag och Avons gör inte sådär jättemycket varierande för tillfället, men jag gör det som fungerar bäst för stunden. Idag åkte jag iväg till stan en sväng. Var inne på My One för att köpa en ny aachennosgrimma men kom ut med ett helt kandar istället ;) Så kan det gå! Jag var lite sugen på nosgrimman som satt på (utan snokrem då), sen fick man ju ändå med två lädertyglar så jag tyckte det var lika bra att slå till. Det är heller inget kandar där det sitter två remmar till bettet, den följde med vid sidan om så man kan använda det både som vanligt träns och kandar.

Sen bar det iväg till Hööks där jag köpte ett Pee Wee bett. Kände att jag bara var tvungen att prova ett sånt på Avons efter allt positivt jag hört om det. Jag kan säga att det verkligen levde upp till sina förväntningar! :D Avons varken dregglade, försökte spotta ut bettet, tuggade på det eller var allmänt störd utav bett som han brukar. Herreguuud, han var hur lugn och fin som helst i munnen. Ska prova tömköra på det imorgon så får vi se vad han säger då, men so far so good ;)

Övade en del på att länga ut honom i traven och verkligen få till ett påskjut. Han har varit lite trippig och kort i bakdelen, men idag fick jag han verkligen att länga ut och det var precis som om en spärr släppte för efter det började han jobba på riktigt fint och vart inte alls trippig/kort. Hade två bommar på volten också, mittemot varandra för att få han att slappna av och hitta takten. Avslutade med att lägga longerlinan över baken på honom medan han skrittade av, konstigt nog var han inte alls berörd utav den. Han är bara för underbar ibland!

Imorgon hoppas jag på lite nya bilder :)Framsteg

DATUM: 2011-09-01 / TID: 22:02:53


Ibland måste man nog, när man jobbar med en häst som Avons, tillåta sig själv att bara tänka igenom alla framsteg man gjort. Och det bästa är att skriva ner dem för att kunna titta tillbaka och faktiskt inse. Därför dänkte jag göra en liten "checklista" här på bloggen, vad vi faktiskt uppnått till hittills.

På 8 veckor har vi lyckats med:

* att stå uppbunden på stallgången helt avslappnat med huvudet nere i backen, utan att steppa runt, försöka slita sig och vara allmänt på tårna.

* att förstå att benskydden bak inte alls är stora monster som hänger sig fast i bakbenen, utan faktiskt bara sitter där och ger skydd.

* att stanna på kommando istället för att stressa iväg och bara springa.

* att tränset inte alls är farligt eller obehagligt.

* att sätta på grimman är en helt vanlig grej och absolut inget farligt med det.

* att gå över färgglada läskiga bommar som ligger i gräset och gömmer sig, helt utan mattes påverkan. Nu vill han inget hellre än att gå över de där bommarna för han vet att han fått en massa beröm. Kom på honom idag i full galopp i hagen där han hoppade över 3 bommar som låg med 1 meters mellanrum.

* att ingen i min närvoro, inklusive mig själv vill honom något illa. Det är bara allt runtomkring som kan vara fruktansvärt läskigt ibland.

* att kunna gå in i transporten helt själv utan att matte följer med. (Bortsett från igår)

* att komma till mig i hagen i full galopp och faktiskt vilja vara med mig istället för att gå ifrån mig.

* att löslongera och arbete honom löst, samtidigt som han lägger all fokus på mig.

* att kunna sitta upp utan att han trippar omkring i sidled

* att ha kul tillsammans!! Det är det viktigaste av allt.

Mina fina prins!


Pee Wee Bett

DATUM: 2011-09-01 / TID: 16:30:49


Fick rådet att prova ett Pee Wee bett på Avons. Har suttit och läst på massor om det här bettet och det verkar ju faktiskt ha en otroligt bra tanke bakom det hela. Tror faktiskt ett sådant skulle kunna passa perfekt in på Avons beteende vad gäller bett.

"Storsäljare i USA och Australien. Skonsamt för hästens mun. Kan användas som stångbett eller med hävstångseffekt. Ett anatomiskt bett som tar minimalt med plats och ligger stilla i munnen. Bettet ger dig som ryttare maximal kontroll med minimal inverkan."

Eftersom bettet är såpass smalt (8 mm) och har en ganska böjd mundel är nästintill omöjligt att hästen kan peta upp det och bita på det.

Någon som har eller har provat detta bettet? Kostar ju ändå 699:-, vilket det självklart är värt om det fungerar. Har läst massa positiva kommentarer om detta bettet, så jag funderar på att iaf prova. Det ska även vara bra till unghästar eftersom det är såpass stabilt, för att sedan gå över till ett vanligt tränsbett.

Här kan ni läsa mer om bettet: Pee Wee Bit

 

 Longering/Tömkörning

DATUM: 2011-09-01 / TID: 15:02:37


Gav mig på lite longering och tömkörning idag. Började med att longera honom i båda varven då han blir lite stressad vid tömkörningen. Vet ej varför, men antagligen är det tömmarna som ligger snett över ryggen på honom.

Efter lite longering kopplade jag om och började
tömköra honom. DIREKT blir han osäker/rädd och vägrar lyssna på mig. Han bara går och går.. Det går inte få någon direkt kontakt med honom. Börjar jag då ta i tyglarna/tömmarna för att göra halt så bara han rycker tag i bettet och blir stressad och börjar nästan takta istället. Så jag fick göra volten mindre och mindre tills jag fick stopp på honom och longerade han istället. Det är EXAKT sådanhär han blir i ridningen, samma tendenser, samma pinniga steg - ja exakt samma i allting! Det konstiga är att han fungerar superbra i longering och lyssnar på minsta lilla vink från min sida.

Jag tror att om jag får honom stadig i tömkörningen så kommer jag ha OTROLIGT mycket nytta utav det i ridningen, med tanke på det som jag nämnde ovan. Men idag ville jag inte riskera att stressa upp honom då jag var helt själv. Måste nog börja med att ha någon som leder honom tills han lär sig att det inte är något farligt när jag går där med tömmarna. Det speglar sig mer och mer i Avons att han faktiskt blivit riktigt felbehandlad vad gäller både markträning och ridning. En rätt hanterad häst blir inte såhär blockerad och "rädd". Men träning ger färdighet och jag tycker vi gör framsteg för var dag. Tycker bara så otroligt synd om honom, det kan inte kännas bra för honom att hela tiden känna sig pressad, stressad och vara rädd.
RSS 2.0