Spatt

DATUM: 2011-10-11 / TID: 10:18:04


Spatt är en kronisk torr inflammation i hasleden med nedsmältningsprocesser i ledytorna och benpålagringar i ledkanterna, i de flesta fall på hasens inre främre del (sk. spattknöl). Hasen består av fyra leder och det är oftast de två nedersta lederna som drabbas.

Spatt är en progressiv ledinflammation orsakad av upprepade kompressioner (sammantryckningar) och rotationsrörelser. De nedre delarna som oftast drabbas, är sk glidleder och inte direkt involverade i böjrörelsen av bekbenet - till skillnad från den översta leden, som har störst betydelse för hasens totala rörelse. Det är tur eftersom sjukdomen alltid resulterar i en sammanväxning (fusion) av lederna (och därför ingen smärta förenad med rörelse).

Fusionen medför alltså att två benbitar växer samman och leden upphör att existera och kan inte medverka till hasens rörelse över huvud taget. Den hälta som uppstår vid spatt och förvärrats ju längre spattförloppet fått fortskrida, minskar när de berörda lederna väl vuxit ihop för att slutligen i stort sett upphöra helt.

Det är vanligast att båda hasarna drabbas, men ensidig spatt förekommer.

Det råder många skilda meningar hos veterinärer och annat kunnigt hästfolk, om varför vissa hästar drabbas. En vanlig mening är att spatt är en följd av överansträngning av bensystemet, ofta i kombination av exteriörfel och dålig uppfödning.

En intressant teori är att spatt är hästens eget sätt att försvara sig mot något som gör mycket ont. Genom att leden växer samman förhindras rörelsen i hasen och smärtan (t.ex muskelsmärtan) försvinner.

(källa: http://user.tninet.se/~xvj408j/spatt.htm)

Min egen sammafattning:
När en häst konstateras med spatt vill man så fort som möjligt behandla med att spruta lederna med bl.a cortison eller tuppkam. Finns även ett nytt medel som heter "Tildren" där hästen behandlas genom dropp under en dag på klinik. All denna behandling handlar om att få brosket i glidlederna (som bryts ner och förnbenas av inflammationen) att brytas ner så fort som möjligt och att en föbening av lederna börjar. Allt handlar om att få allt att växa samman så fort som möjligt och det är under själva nedbrytningen av brosket som hästen har mycket ont. En del hästar visar inga symtom medan en del hästar är blockhalta. Man kan även operera spatt, då går man in och retar upp leden (alternativt borrar i brosket) för att starta en förbening så fort som möjligt. I dagsläget går man ifrån operationer mer och mer vad jag förstått för det orsakar så mycket smärta för hästen.

Veterinären jag rådfrågade med igår sa att eftersom
Avons har så "kraftig" spatt, dvs att man inte ens ser konturer av de två mellersta lederna eller ledavdelningarna så har han "fixat" det själv. När det växt samman orsakar det inte längre smärta och eftersom de glidleder som drabbats har så ytterst lite rörlighet så finns det de hästar som fungerar precis som vanligt trots spatt. Sen finns det dem som har så fruktansvärt ont att de måste tas bort. Spatt är en väldigt oviss sjukdom och även om det förbenats och hamnat i ett "utläkt" (vilande läge, spatt går aldrig att läka ut) så kan de närsomhelst blossa upp igen, men det kan ta allt från en månad, 1 år, 10 år eller aldrig mer. Sprider sig inflammationen till den tredje leden är prognosen dock mycket sämre, men de finns de hästar som klarar det också.

Imorgon har vi tid på kliniken
för medicinsk skoning. Vi får se hur det går.


Postat av: Anonym

Intressant, men måste fråga vad fick dig att söka för spatt? Jag har inte läst något om han haft ont eller så!

Men det kanske han inte hade hellet! :o2011-10-11 @ 10:36:18
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Anonym

SV: okej, då vet jag, men det var väl tur i oturen att du genomgick en röntgen i alla fall, så du vet om att han har spatt så att säga. Men kan det vara spatten som gör att han är så orolig i ridningen?Skulle ju fkt kunna vara det, fast det har du nog redan funderat på skulle jag tro! (:

2011-10-11 @ 11:09:52
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: malin

Håller mina tummar för att det går vägen för er, fortsätt kämpa <3

2011-10-11 @ 12:05:15
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: carro

Håller tummarna att ni fixar det här! Vill bara säga att han hade en otrolig tur att han hamnade hos dig... :)

2011-10-11 @ 13:43:01
URL: http://sartorius.blogg.se/
Postat av: malin

SV:Jaha okej! har faktiskt ingen aning om vad dom kan om just de på Bjerttorp!:o Har aldrig varit på Husaby, dock va min kompis tränare där och fick fel ben opererat, så dit åker jag inte i första taget :O

2011-10-11 @ 15:29:10
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: malin

sv: Jag blev faktiskt väldigt förvånad när jag fick reda på att dom hade gjort en sån miss! :o Hästen skulle bli opererad för en sena eller något och när ägaren skulle hämta hästen såg hon att fel ben hade bandage på sig. Det va dessutom en tävlingshäst :o

2011-10-11 @ 19:04:48
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Emma

Håller verkligen tummar och tår att det ska gå vägen för er! <3 Har inte varit så aktiv i mitt bloggläsande, så fick en chock när jag kollade in här. Håller med Carro, han hade en otrolig tur som hamnade hos dig! <3<3<3Sv.Tack, det värmer verkligen att höra! <3

2011-10-12 @ 15:42:41
URL: http://sundsvallsryttarna.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0