Klinikbesöket - Nu behöver jag er hjälp

DATUM: 2011-08-31 / TID: 19:24:36


Var inne på tandkoll med Avons idag. Tog mig 30 minuter att få in han i transporten idag :O Fattar inte varför han bara vägrade och stressen i mig kom krypande. Till slut var vi tvungna att ta hjälp av linor och då gick han in, men han var rejält nervös :( Inte bra! Lyckades dock bara komma 2 minuter sent.

Han hade lite vassa tänder i överkäken som raspades, men det största problemet var att hans första kindtänder på båda sidorna (P2:orna, se bild) var så nedslitna att de bara var en halv tand kvar. Fick även känna hur slitna dem var och det kändes som en len och slipad porslinstand. Detta är såklart ett problem då han är såpass ung. När han är 14 år kommer det inte finnas några tänder kvar, utan bara tandkött :( Detta är pga att han går med huvudet högt och skjuter upp bettet och biter på det. Veterinären sa att han säkert hållt på såhär i flera år. Nu måste jag se till att detta inte sker, eftersom hans tänder fortfarande växer så finns det en chans att de kan växa ut och bli helt återställda igen. Det är superviktigt att jag rider honom på tygeln med eftergift i nacken så att bettet ligger i rätt position, och helst tryckt ner mot lanerna.Vi diskuterade vidare om bett och hon trodde
det var bäst att rida på antingen; rakt bett, bett med hävstång (så att bettet trycks ner), stång och sen bett med fasta ringar. Men det borde väl vara rimligt att rida honom på gummibett/gummiklätt bett om man nu vill rida på delat bett? Bara en tanke som slog mig..

Hon pratade även om att det fanns något som heter "bettlyftare" när man vill ha höjt bettet upp mot lanerna. Hon ville jag skulle undersöka om det fanns någon motsats till detta, alltså som trycker ner bettet. För övrigt såg han fin ut, inga sår osv. Dela gärna med er av era erfarenheter! :D

Postat av: malin

Penny gillar inte när betten ligger på på tänderna eller vad man ska säga,de är därför hon funkar så bra på kandaret & kapsonen på det :) Vi hade bett lyftare på våran ardenner och det funkade helt suveränt! hon blev en helt annan häst,och de är dessutom ingen avancerad rem. Går att använda en vanlig snokrem :)

2011-08-31 @ 20:05:43
URL: http://mullesdrommar.blogg.se/
Postat av: Anonym

tänkte också på gummibett, finns ju raka sådana, så det kanske skulle vara jätte bra? (: Det kanske du redan tänkt på? (:

2011-08-31 @ 20:23:43
URL: http://beeatrice.blogg.se/
Postat av: Diana

Tråkigt att han lyckats slita ner dom såpass mkt :/ Funkar han inte att rida på hackamore? =)

2011-08-31 @ 21:59:22
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

Usch då, hoppas du får ordning på tanden!Men hur blir det om du då har gummibett, och han gnager sådär illa? Då kommer det bli märken i bettet på direkten. :o För det kanske inte är alltid du kan rida honom i form? En tanke bara som slog mig. :-)

2011-09-01 @ 05:36:25
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Q med ridtravare i fokus!

Prova bettlöst till att börja med.Sen funderar jag på om Peewee bett kanske kan vara ett alternativ.Det ligger stadigt vad jag förstått.

Det du kan göra för att skona honom från metallbett är annars att försöka få tag i "bettape" Alternativt titta på travsidan där de har en del lösningar för att få hårda bett mjukare..Inget jag direkt rekommederar dock i vanliga fall .Men när nöden inte har någon lag så kan det vara ett alternativ.Gummibett skulle jag nog inte våga prova först och främst om det är så att han knaprar på bettet? I få fall bör bettet för eran säkerhet ha metallkärna .Slopa snokrem eftersom det kan ha en "hissande" effekt och prova att sänka ner bettet något vissa hästar blir dock stressade av detta och går och suger upp bettet hela tiden och då hjälper det ju inte.Sen är ju frågan vad han själv gillar. vissa hästar gillar inte raka bett heller pga det ökade trycket på tungan osv.Vilket gör att de går och sväljer hela tiden och då hamnar bettet i felläge i alla fall och går upp mot tänderna.

Annars kan ett Bomberbit kanske vara något? då tex D2 eller D3 Är inte så påläst här dock men jag tror att de kan ha funktionen som kanske funkar för er.

Mylerbit kan annars kanske ha något som du kan titta på.

Den stora frågan är ändå. Hur har han lyckats nöta tänderna så här? Är det ridrelaterat?Eller har han något typ av bettfel som gör att han nöter tänderna så här?Här kan man ju ändå hoppas på det först nämda då det i allafall på sikt går att göra något åt med rätt utbildning.

mvh/Q

2011-09-01 @ 08:44:22
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se
Postat av: Anna Ericsson

Min ponny har precis samma problem. Förra året när vet. var ut och kollade tänderna på henne så fick hon förbud mot att gå på vanliga stålbett. Hon rids nu på olika äppelbett. Ioförsig blir det vassa ganska fort då hon gnager ordentligt. Men eftersom hon ochså har sina P2 tänder helt nerslipade så är det ända alternativet.Sen att man får köpa nya bett stup i kvarten är väl ingen större fara då man iallafall sparar tänderna.

2011-09-04 @ 14:37:21
URL: http://cobol.blogg.se/
Postat av: Anna

Min ponny har precis samma problem. Förra året när vet. var ut och kollade tänderna på henne så fick hon förbud mot att gå på vanliga stålbett. Hon rids nu på olika äppelbett. Ioförsig blir det vassa ganska fort då hon gnager ordentligt. Men eftersom hon ochså har sina P2 tänder helt nerslipade så är det ända alternativet.Sen att man får köpa nya bett stup i kvarten är väl ingen större fara då man iallafall sparar tänderna.

2011-09-04 @ 14:40:25
URL: http://cobol.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0